Vijesti / Kultura

VANDALIZAM

SVASTIKA NA SPOMENIKU 'Upravo zato ova skulptura ima svoje opravdanje!'

SVASTIKA NA SPOMENIKU 'Upravo zato ova skulptura ima svoje opravdanje!'
Varaždinski.hr, PIXSELL

'Nažalost, nisam iznenađen', kaže Mesek.

Vezana vijest:

Svastika, U SKANDALOZNO Nacističko znakovlje osvanulo na spomeniku s antifašističkom porukom

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek kaže da, nažalost, nije iznenađen onime što se noćas dogodilo sa spomenikom žrtvama fašističkog terora, autora Zlatka Kopljara, ovih dana postavljenog u varaždinskom parku. Na skulpturi je zasad nepoznati počinitelj iscrtao nacističko znakovlje - svastiku i ustaško 'ušato' slovo U.

- Nisam iznenađen time što se dogodilo. Čak je i autor rekao da je spreman na to, jer se nedavno i u Zagrebu nešto slično dogodilo - rekao nam je Mesek.

Pita se ravnatelj kome to može smetati odavanje počasti nevinim žrtvama odvedenima u logor. 

- Upravo zbog toga što se dogodilo ova skulptura ima svoje opravdanje! Upravo zato ona na vrhu nije dovršena, jer očigledno kao društvo još uvijek nismo riješili bolno poglavlje svoje prošlosti, odredili se jasno prema tome što jest zločin, što nije - govori ravnatelj Gradskog muzeja.

Osvrnuo se i na kritike na račun skulpture koje se mogu čuti u javnom prostoru.

- Autor se u potpunosti odrekao honorara, a ljude sad brine što je njezino postavljanje koštalo 38.000 kuna, plus PDV. Pa postavljanje bilo kakve skulpture u gradu zahtijeva arhitektonski projekt, statički projekt, nije to samo zidanje. Ovo dolje nije nikakva 'drvena paleta', to je lijevani aluminij. Ljudi svašta pišu. I nije to samo 'kup cigli', to su cigle koje su u Jasenovcu izrađivali logoraši, oni su pekli te cigle. Neku od tih cigli ispekao je sigurno i neki Varaždinac - riječi su Ivana Meseka nakon ovog nemilog događaja.

Znakovlje će biti obrisano sa spomenika, no pitanje je što dalje. Pedeset metara od skulpture nalazi se policijska postaja, no to ne može biti garancija sigurnosti, s obzirom da se spomenik nalazi usred parka. Razmišlja se i o nekoj dodatnoj zaštiti, no zasad je teško reći na koji način bi se prostor osigurao od novih vandalskih ispada.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.