Vijesti / Kultura

VIRTUALNI PERFORMANS pod egidom 'IZDRŽATI!'

DANI PERFORMANSA 2020 Odabrani nagrađeni, pogledajte najboljih osam radova

DANI PERFORMANSA 2020 Odabrani nagrađeni, pogledajte najboljih osam radova

Dani Performansa održani su ove godine samo u 'virtualnom okruženju', a odabrano je osam naboljih radova, od čega su tri pobjedika nagrađena i financijski.

 

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije 19. Dani performansa nisu se mogli održati uživo pred publikom, pa se ovogodišnje izdanje preselilo u virtualni prostor, čime se zadržao i kontinuitet ovog najdugovječnijeg festivala performerske forme u Hrvatskoj.

Organizator, Gradski muzej Varaždin, u listopadu ove godine raspisao je natječaj za umjetnike, pozvavši ih da svoje performanse uobliče u videozapise.

Na natječaj je pristiglo 16 radova, a ocjenjivački sud u sastavu Branko Franceschi, Ivan Mesek i Elizabeta Igrec odabrao je, kako su istaknuli, malo 'liberalnijom rukom', za predstavljanje njih osam.

Umjetnici šireg shvaćanja tog pojma (performeri, slikari, glazbenici, akrobati pa čak i stand-up komičari) odreagirali su na tematski poticaj "Izdržati!" različitim promišljanjem zadane forme performansa u obliku videozapisa u maksimalnom trajanju od tri minute.

Među odabranim autorima su Dražen Pavlović (Hello-Bye Bye), Tena Antonija Torjanac (Ofelijino ludilo), Vice Tomasović ((Bać)vice guru), Peta Disciplina (Hold on), Dominik Višnjić (Izdržimo), te troje autora nagrađenih trima jednakovrijednim novčanim nagradama u iznosu od 2500 kuna - Martina Hrlić Rogić (Govoriti zidu), Slavica Marin (Morphogenesis) i Goran Pavić (Bijes).

Videozapisi odabranih/nagrađenih autora objavljeni su na internetskim i Facebook stranicama GMV-a. Program je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

NAGRAĐENI AUTORI / RADOVI

GORAN PAVIĆ: Bijes

Rođen je u Dubrovniku 1987., gdje je kao siroče odrastao u dječjem domu, nakon čega je živio u Osijeku, Zagrebu i Oslu. Premda nema formalne likovne naobrazbe, njegov talent zapazili su još zarana neki ugledni umjetnici kod kojih je imao prilike učiti i savladavati likovne vještine, što je rezultiralo i kontinuiranim bavljenjem likovnim stvaralaštvom. U svom radu koristi se različitim tehnikama, u različitim likovnim medijima, i često surađuje s umjetnicima svih generacija. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, a radovi mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

MARTINA HRLIĆ ROGIĆ: Govoriti zidu

Umjetnička je ravnateljica Plesne grupe Flame iz Rijeke, koju je osnovala prije 17 godina. Podučava suvremeni ples, modern jazz i musical, a koreografira i za brojne predstave, performanse, plesna natjecanja, produkcije i festivale. Kao koreografkinja ostvarila je suradnju na mnogobrojnim projektima, među kojima su: Rijeka 2020., više projekata u produkciji HNK Ivana pl. Zajca, otvorenja Riječkih ljetnih noći, te projekti u suradnji s Art kinom Croatia, školom pjevanja Studio Maraton i vokalno-instrumentalnim ansamblom Intermezzo. Do sada je realizirala pet performansa, a režirala je i koreografirala 14 predstava.

 

SLAVICA MARIN: Morphogenesis

Rođena je u Banjoj Luci, a od 1986. živi u Umagu. Diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Od 1997. vlasnica je i voditeljica Galerije Marin. Članica je HDLU-a Istre. Kroz svoj umjetnički rad već godinama je poznata likovnoj publici u Hrvatskoj i u inozemstvu. Realizirala je niz slika, skulptura, objekata, instalacija i performansa, koje je predstavila na više samostalnih i skupnih izložbi. Svoje umjetničko izražavanje bazira na ekologiji, i to od same upotrebe prirodnih materijala do estetske zaokruženosti djela, čime želi istaknuti prirodu kao osnovno polazište za čistoću ljudskog duha. Za svoje stvaralaštvo višestruko je nagrađivana. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija, festivala i umjetničkih rezidencija.

 

OSTALI ODABRANI AUTORI / RADOVI

DOMINIK VIŠNJIĆ: Izdržimo

Nakon završene Srednje strukovne škole u Varaždinu, 2019. upisao je Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer Likovna pedagogija, modul grafika. Iste godine postao je i državni prvak na natjecanju LIK 2019. Dobitnik je Oskara znanja. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja osvojio je drugo mjesto na međunarodnom likovnom natječaju u Rusiji te posebne pohvale u Srbiji i Litvi. Održao je dvije samostalne izložbe „Krej plitvice tri su bile jel su to ponevke vile?“ (2019.) i „Tragovi identiteta“ (2020.).

PETA DISCIPLINA: Hold on

Autorica Nina Špoljarević Karakaš u životopisu je napisala: „Putnica, kad mogu putovati, zaljubljenica kad se imam u što zaljubiti. Tihi patnik kad ne mogu djelovati. Rođena u Nürnbergu, maštam u Svetoj Nedjelji, radim u Zagrebu.“

 

VICE TOMASOVIĆ: (Bać)vice guru

Rođen je u Omišu 1986. godine. Pripadnik je splitskog kruga mlade hrvatske umjetnosti. Diplomirao je likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu 2009. godine. Predsjednik je Hrvatske udruge likovnih umjetnika HULU Split, osnivač i ravnatelj festivala suvremene umjetnosti Almissa Open Air u Omišu te voditelj izložbene djelatnosti splitskog Salona Galić. Kao organizator, umjetnički direktor, kustos i autor sudjeluje na brojnim umjetničkim, izvedbenim i izlagačkim programima, festivalima i manifestacijama. Dobitnik je više priznanja za umjetnički autorski rad. Živi i radi u Splitu i Omišu.

 

TENA ANTONIJA TORJANAC: Ofelijino ludilo

Rođena je u Varaždinu. Diplomirala (BA) je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Gluma i mediji u klasi Rade Šerbedžije. Radila je s redateljima: Lenkom Udovički, Anicom Tomić, Oliverom Frljićem, Georgijem Parom, Aleksandrom Švabićem, Draženom Krešićem, Dubravkom Torjancem i drugima, u HNK Varaždin, HNK Ivana pl. Zajca, KD Pinklec, Kazalištu Ulysses, Gradskom kazalištu Žar ptica. Igrala je u nekoliko filmova. Godine 2015. osnovala je vokalno-instrumentalni sastav Če bo bo, če na na!, koji radi vlastite aranžmane tradicijskih balkanskih napjeva. Bavi se i fotografijom, snimanjem, montiranjem videa, zvuka i obradom fotografije. Od 2013. nastupa i na ulici, žongliranjem i pjevanjem. Članica je HDDU-a.

 

DRAŽEN PAVLOVIĆ: Hello-Bye Bye

Rođen je 1962. u Varaždinu. Slikar je snažnog i otvorenog kolorizmate originalnog, autentičnog stila i tematskog pristupa. Redovni je član Likovne udruge Varaždin, HDLU-a Zagreb i HDLU-a Varaždin te dopisni član nekoliko međunarodnih likovnih asocijacija. Do sada je priredio 40 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 200 skupnih, te na više od 150 likovnih kolonija, umjetničkih simpozija i rezidencija u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se i grafičkim oblikovanjem, scenografijom te likovnom opremom interijera poslovnih i stambenih prostora. Stručni je suradnik-mentor u Likovnom atelijeru Sunce. U novije vrijeme sklon je i performansu kao načinu umjetničkog izražavanja te produkciji kratkog eksperimentalnog video art filma. Za svoj umjetnički rad primio je nekoliko vrijednih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci