Vijesti / Kultura

'k19'

NOVA SKULPTURA U GRADU 'Svaka ta cigla ima jednu ljudsku sudbinu'

NOVA SKULPTURA U GRADU 'Svaka ta cigla ima jednu ljudsku sudbinu'
Varaždinski.hr

'Na nama je da promišljamo danas, da bismo imali bolje sutra, to je ideja ovog rada.'

U šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu, nasuprot varaždinske Sinagoge, danas je održano otvorenje skulpture 'K19' autora Zlatka Kopljara.

Vezana vijest:

nasuprot sinagoge Varaždin će dobiti novu skulpturu u parku, vrijednost radova više od 50 tisuća kuna

Skulptura 'K19' Zlatka Kopljara dio je instalacije postavljene 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a izrađena je od cigli koje su izradili zarobljenici logora Jasenovac. Zlatko Kopljar donirao ju je gradu Varaždinu, a Grad je preuzeo obavezu financiranja postava skulpture.

Posvećena je žrtvama fašizma u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, od kojih su mnoge bile i iz Varaždina, prvenstveno židovska zajednica, istaknuto je u uvodnom dijelu.

- Zločin od 1941. do 1945. ima ime, zločin je to u kojem su stradali mnogi Varaždinci i Srbi i Romi, a najviše židovska zajednica. Ovo je način na koji žrtvama odajemo počast - kazao je uvodno Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, dodavši da je ideja za skulpturu nastala prije godinu dana.

- Došlo je do ideje da se dio instalacije Zlatka Kopljara postavi u Varaždinu preko puta Sinagoge koja se obnavlja. On je svoj rad Gradu donirao, nije tražio niti lipe.

Autor Zlatko Kopljar rekao je da je na inicijativu Ivana Meseka, Gradskog muzeja i Grada Varaždina ovaj stup došao u Varaždin.

- Posebno mi je drago da se nalazi na ovom mjestu. Prošlost ne možemo mijenjati, već ju moramo tumačiti kakva je bila i iz toga nešto učiti. Na nama je da promišljamo danas, da bismo imali bolje sutra, to je ideja ovog rada.

- Svrha umjetnosti je provokacija u prostoru, u čemu je ova skulptura uspjela i prije otvorenja. Ono što se proteklih dana događalo u Varaždinu, pokazuje da kultura izaziva malograđanske strasti i to nije ništa neobično - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

- Svi oni Varaždinci koji ovdje vide samo cigle i opeke nisu ništa pogriješili. Ovo jest gola opeka, ali u svakom ovom udarcu, koji su nesretni ljudi morali pretrpjeti, jest udarac u našu savjest. Svaka ta cigla ima jednu ljudsku sudbinu - kazao je Čehok.

- Svi oni koji su pitali kolika je cijena ovoga, moram ih razočarati. Cijena nije 50 tisuća kuna, cijena građevinskih radova je 20 tisuća kuna. Sve takve malograđane koji se to pitaju, podsjetit ću na dosjetku Oscara Wildea: Ima stvari koje imaju cijenu, ali nemaju vrijednost, a ima stvari koje imaju vrijednost i to nema cijene - dodao je Čehok.

Cijelu konferenciju za medije pogledajte u videu.

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video