Vijesti / Kultura

NA NOVU LOKACIJU

SELI IZ BEDEKOVIĆKE 'Ideja je da dječja knjižnica preraste u intermedijski prostor'

SELI IZ BEDEKOVIĆKE 'Ideja je da dječja knjižnica preraste u intermedijski prostor'
Marko Jurinec/Pixsell

Od knjižnice preko radionice do pozornice - sve na jednom mjestu. Kako vam se čini?

Vezana vijest:

Neven Bosilj, vila Bedeković reagirao putem facebooka BOSILJ OŠTRO 'Dječja knjižnica mora ostati u prostoru vile Bedeković, zaustavit ću preseljenje!'

Kandidat za varaždinskog gradonačelnika Neven Bosilj (SDP) jučer je rekao da se protivi iseljenju dječje knjižnice iz vile Bedeković.

- Najljepša dječja knjižnica u Hrvatskoj mora ostati u bajkovitom prostoru vile Bedeković. Nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika zaustavit ću štetnu ideju o preseljenju dječje knjižnice u prizemlje Hrvatskog narodnog kazališta - napisao je Bosilj.

Ideja varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, kako nam je rekao, zaista ide u tome smjeru. 

- Već duže postoji prijedlog da dječja knjižnica postane jedan intermedijski prostor, da se na jednom objedini knjižnica, čitaonica, igraonica, pozornica, slušaonica, teatar mladih... I da lokacija za to bude u Kazalištu, jer ovaj prostor nije funkcionalan za tako nešto - kaže Čehok, dodajući da se s tim slaže i ravnateljica HNK Jasna Jakovljević.

U tome slučaju vila Bedeković postala bi galerijski prostor. Sjećaju se mnogi kako varaždinski kolekcionar Vladimir Malogoroski već 20-ak godina čeka na mjesto gdje će biti izložene umjetnine koje je donirao Gradu.

- Mi imamo tu donaciju od Malogorskog, koji je Gradu ostavio više od 1000 umjetnina, i naivu i modernu. Također imamo i ostavštinu Ivana Rabuzina. I to bismo onda smjestili tamo. Odluka još nije donijeta, ali ne znam zašto bi Bosilj bio protiv toga, nije mi jasno. Ne postoji ni stručni, ni ekonomoski, ni zdravorazumski razlog - smatra Čehok i dodaje da Malogorskog valja postaviti tijekom iduće godine.

Prije izbora?

- Ne rukovodimo se mi time.

No što ako nova vlast ne bude zainteresirana za taj projekt?

- Onda to znači da je kulturno neosviještena - odgovara Čehok i napominje da galerije naive u Hlebinama ima samo Podravce, a ova zbirka ima i Rabuzina i Stolnika

Kaže još da Davor Vugrinec, proslavljeni nogometaš i kolekcionar, također želi Gradu dati svoju zbirku. 

- I Miljenko Stančić treba dobiti svoj prostor. Ideja je da to bude tamo gdje će biti donacija od Vugrinca, jedan poseban odjel bio bi za Stančića. Lokacija bi vjerojatno bila palača Sermage, tamo još ima mjesta. 

Naravno, sve to došlo bi na dnevni red kad odjel za odrasle gradske knjižnice preseli u novi prostor na Franjevačkom trgu. Bivša Varteksova robna kuća umjesto tekstilu bit će dom pisanoj riječi. 

- Ovaj tjedan bi radovi trebali biti gotovi. Do sredine siječnja, krajem siječnja računamo s preseljenjem - najavljuje Čehok.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video