Vijesti / Kultura

'Metel Ožegović'

UGOVOR ZA KRAJ Kreće preseljenje varaždinske gradske knjižnice u novouređene prostore

UGOVOR ZA KRAJ Kreće preseljenje varaždinske gradske knjižnice u novouređene prostore
Grad Varaždin

Novouređeni prostor od 2 tisuće kvadratnih metara predstavlja prvu nekretninu u 183 godine tradicije kojom će raspolagati knjižnica.

U petak će se u prostoru varaždinske palače Ritz na Franjevačkom trgu potpisati ugovor o korištenju i upravljanju nekretninom, zgrade za potrebe Gradske knjižnice i čitaonice.

Ugovor će potpisati gradonačelnik Ivan Čehok i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Mario Šoštarić točno na dan kada je na poticaj Metela Ožegovića 1838. godine, osnovana prva u Hrvatskoj, narodna, ilirska čitaonica u Varaždinu.

Tim svečanim činom počet će preseljenje varaždinske gradske knjižnice i čitaonice u novouređene prostore.

Novouređeni prostor od 2 tisuće kvadratnih metara predstavlja prvu nekretninu u 183 godine tradicije kojom će raspolagati knjižnica. Uz suvremene sustave grijanja i hlađenja, knjižnica će biti opremljena i funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru, studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne te za osobe s poteškoćama u kretanju.

U zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna uloženo je 15 milijuna kuna u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija.

Knjižnica ima više od 300.000 jedinica građe od koje će većina biti smještena na novoj lokaciji u samom središtu Varaždinu, na adresi Franjevački trg 2-4. Uz prostor za korisnike i prostor za skladišta i zaposlenike, u podrumu palače Ritz, inače zaštićenog kulturnog dobra, bit će prezentirane vrijedne zbirke koje knjižnica ima.

Između ostalog bit će izložene ilirska zbirka i zbirka Gustava Krkleca na čijem stolu je i potpisan ugovor, te zbirke Marijana Zubera i Zvonka Milkovića.

U novim prostorima knjižnice  će također biti mjesta da se javnosti predstavi niz zanimljivosti poput originalnog poziva Metela Ožegovića, zatim razglednice Ernesta Hemingwaya poslane Gustavu Krklecu i mnoge druge zanimljivosti. S planiranih  tisuću posjetitelja dnevno, nova knjižnica zasigurno će podići i interes građana za odlazak u centar grada.

Službeno otvaranje knjižnice očekuje se nakon preseljenja, tijekom ožujka.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!