Vijesti / Kultura

POTPISAN UGOVOR

'POVIJESNI DAN' Gradska knjižnica i čitaonica seli u palaču Ritz, otvorenje krajem ožujka

'POVIJESNI DAN' Gradska knjižnica i čitaonica seli u palaču Ritz, otvorenje krajem ožujka
Varaždinski.hr

S planiranih tisuću posjetitelja dnevno, nova knjižnica zasigurno će podići i interes građana za odlazak u centar grada.

U prostoru varaždinske palače Ritz, na Franjevačkom trgu, danas je potpisan ugovor o korištenju i upravljanju nekretninom za potrebe Gradske knjižnice i čitaonice.

Pogledajte kako izgleda prostor u koji seli Gradska knjižnica i čitaonica

Ugovor su potpisali gradonačelnik Ivan Čehok i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Mario Šoštarić. Pritom su istaknuli da je riječ o 'povijesnom danu'. Naime, tim je svečanim činom počelo preseljenje varaždinske gradske knjižnice i čitaonice u novouređene prostore.

Ugovor je potpisan točno na dan kada je na poticaj Metela Ožegovića 1838. godine,  osnovana prva u Hrvatskoj, narodna, ilirska čitaonica u Varaždinu. Novouređeni prostor od 2 tisuće kvadratnih metara predstavlja prvu nekretninu u 183 godine tradicije kojom će raspolagati knjižnica.

- Danas svi Varaždinci mogu biti ponosni. Naša knjižnica je prije 183 godine bila prva u ovom dijelu Europe, a sad napokon dobiva svoje prostore. Bit će to ne samo knjižnica, već i multimedijski centar, što može biti na ponos svim Varaždincima. Uvjeren sam da će knjiga uvijek biti sredstvo zapisivanja kulture i stjecanja znanja, bez obzira na digitalno doba, tako da smo dobro učinili što smo je smjestili u ovaj reprezentativni prostor - kazao je gradonačelnik Čehok.

U zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna uloženo je 15 milijuna kuna u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija. 

- Bili bismo sretniji da je Ministarstvo dalo više sredstava za financiranje projekta, ali zahvaljujemo im, dali su 4,2 milijuna kuna, a Grad ostatak. Kad pogledate danas knjižnice koje se grade u drugim gradovima, nema cijene ispod 50 milijuna kuna. Ovime ćemo ovime za srednjeročno, pa i dugoročno razdoblje napraviti knjižnicu koja će biti dovoljna za potrebe grada Varaždina - napomenuo je Čehok.

- Imamo i knjižnicu na Banfici, a vjerojatno će se s vremenom raditi i knjižnice po drugim gradovima, primjerice u POS-u. Župa Kućan ima svoju knjižnicu, prema tome, ne treba na to više gledati kao na objekte koji trebaju biti veliki, nego treba disperzirati knjižnice. 

Rečeno je da će se poslovni objekti u zgradi, koji su u vlasništvu Grada, i dalje iznajmljivati.

- Time ćemo zaraditi da možemo pokrivati godišnje troškove knjižnice. Prostor u podrumu voljeli bismo pretvoriti u književni klub. Voljeli bismo da se u Varaždinu kultura čitanja, rasprave o djelima, predstavljanje knjiga, književni susreti, malo razvije, tako da bismo taj klub pretvorili u mjesto koje bi bilo 'košnica ideja'.

Čehok je dodao da su u završnim razgovorima da se prostor dosadašnje knjižnice u zgradi kazališta pretvori u galeriju Malogorski - Rabuzin koju Varaždin ima, ali je već 20 godina nisu uspjeli smjestiti. 

Uz suvremene sustave grijanja i hlađenja, knjižnica će biti opremljena i funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru, studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne te za osobe s poteškoćama u kretanju, istaknuto je.

S planiranih  tisuću posjetitelja dnevno, nova knjižnica zasigurno će podići i interes građana za odlazak u centar grada. 

- U ponedjeljak, 18. siječnja, kreće prvi transport prilikom kojeg opremamo pet prostorija, selimo arhivsku građu i novine iz vile Bedeković. Nakon toga sele se časopisi i zavičajna zbirka te se oprema spremište. Radimo s veteranima 7. gardijske brigade, a logistiku pruža Javna vatrogasna postrojba Varažin. Ostale stvari rade stručni djelatnici knjižnice. Zahvaljujem svima koji su iskazali interes, ali zbog mjera koje su na snazi moramo paziti na hodogram preseljenja. 30 radnih dana od dana montiranja opreme, dakle ako 10. veljače bude oprema, onda do kraja ožujka, knjižnica mora biti u funkciji. Selimo 240 tisuća knjiga, oko 5 tisuća kutija - pojasnio je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Mario Šoštarić. 

O dostupnosti usluge

Knjižnica u siječnju radi normalno, od ponedjeljka do petka od 7.30 do 19.30 sati te subotom.

- Tijekom veljače knjižnica će biti otvorena u jednoj smjeni da naši studenti i maturanti mogu dobiti svu građu koja im je potrebna. Zadnjih deset dana knjižnica će biti zatvorena. Ako bude stvarno potreba za stručnom građom, bit ćemo dostupni korisnicima. Nadam se da se vidimo na otvorenju krajem ožujka - kazao je zaključno Mario Šoštarić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video