Vijesti / Kultura

Europski projekt

PEOPLE POWER PARTNERSHIP Na audiciji u Varaždinu odabrano 8 plesača za nastup na europskim festivalima

PEOPLE POWER PARTNERSHIP Na audiciji u  Varaždinu odabrano 8 plesača za nastup na europskim festivalima
Turistička zajednica grada Varaždina

Njihov nastup vidjet ćemo premijerno na ovogodišnjem Špancirfestu.

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza 2021. u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu.

Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu Loftas Fest, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti.

Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50 posto odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unija.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video