Vijesti / Kultura

HNK u Varaždinu

Premijera predstave 'Skriveno' redateljice Ksenije Krčar: 'To su priče o disfunkcionalnim obiteljima'

Premijera predstave 'Skriveno' redateljice Ksenije Krčar: 'To su priče o disfunkcionalnim obiteljima'
Varaždinski.hr

'Skriveno' slijedi put otvoren hit-predstavom Horor diptih iz 2019. godine.

Danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu najavljena premijera predstave 'Skriveno' redateljice Ksenije Krčar.

Premijera djela je 17. travnja, a u predstavi glume Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco, Nikša Eldan, Filip Eldan, Mirjana Sinožić, Zdenko Brlek, Robert Španić i Karlo Bernik.

- Književnik Saki napisao je mnogo priča duhovitog karaktera, ali ima i manji dio mističnih priča s neobičnih obratima. Odabrane su dvije priče i obje sadrže životinju u sebi koja se pokaže da nije obična životinja. To nije samo na simboličkoj razini, već konkretno te ulazimo na područje horora u kazalištu koji mene jako zanima. Sve ove stvari koriste se kao jaki dramski element. Obje priče su zapravo o disfunkcionalnim obiteljima. Te obitelji na površini izgledaju krasno, ali ispod toga stoje grozni odnosi i neki likovi ne pristaju na te odnose - naglasila je redateljica Krčar. 

Glumica Ljiljana Bogojević igra dvije uloge, u svakom od dijelova po jednu, a surađivala je na predstavi i kao asistentica redateljici. 

- Najvažniji faktor u stvaranju u ove dvije uloge bile su izvjesne patologije koje se događaju iza zatvorenih vrata mnogih obitelji. Tim situacijama najčešće nismo svjedoci, a sada u javnosti imamo slučajeve koje su rezultirali doslovnim katastrofama. Meni je to bio važan pokretač, da se tom tematikom pozabavimo, osim umjetničkog. Voljela bih kada bi naša predstava ukazala na te stvari, određen oblike psihološkog i fizičkog zlostavljanja te kad bismo to mogli kroz radionice i razgovore povezati uz predstavu i ovdje, pod krovom varaždinskog kazališta, poduzeti određeni aktivizam – kazala je Bogojević.

O predstavi:

'Skriveno', diptih predstava Ksenije Krčar utemeljena na pričama Sredni Vashtar Gabriel-Ernest znamenitog britanskog majstora kratke priče, H.H. Munroa Sakija, na površinu izvlači mračne tajne dviju naizgled uzornih, građanskih, edvardijanskih obitelji, skrivene duboko ispod debelih slojeva uglađenih manira, dobrog odgoja i krutih društvenih pravila.

'Skriveno' slijedi put otvoren hit-predstavom Horor diptih iz 2019. godine.

Dramatizacijom su dva kratka naslova pretvorena u zanimljive kazališne priče koje vrckavo, kroz jezu, humor, dramu i tragediju, dodiruju teme disfunkcionalnih i toksičnih obiteljskih odnosa, jednako aktualnih i danas, kao i u vrijeme kada je o njima, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, pisao Saki.

Za režiju i dramatizaciju zaslužna je Ksenija Krčar, scenograf je Leo Vukelić, a skladatelj Vid Novak Kralj.

Kostimografkinja je Žarka Krpan, inspicijent Sanjin Rožić, a asistentica redateljice Ljiljana Bogojević.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video