Vijesti / Kultura

100 godina ivana rabuzina

LJEPOTE KRAJA Uživajte u 'Jedinstvenoj Rabuzinovoj umjetnosti' do 30. travnja u Novom Marofu

LJEPOTE KRAJA Uživajte u 'Jedinstvenoj Rabuzinovoj umjetnosti' do 30. travnja u Novom Marofu
TZ Varaždinske županije (PR foto)

Najveći poeta među slikarima Ivan Rabuzin ispričao je najuniverzalniju priču našeg kraja, naše Varaždinske županije.

Malo je simbola ili motiva koje nedvojbeno i trajno vežemo uz neku destinaciju. Iako je stvaralaštvo Kafke, Klimta, Mozarta ili Stančića jedinstveno i ispričano na univerzanom jeziku umjetnosti, ipak će slovo K zauvijek biti slovo Franza Kafke i Praga, Gustav Klimt je sinonim za Beč i bečku secesiju, Mozarta očekujemo u Salzburgu, a Stančić je najvaraždinskiji slikar. 

Svi volimo uroniti prst u veliko more i biti povezani sa cijelim svijet. Sitnica univerzalnosti u našim životima. A najveći poeta među slikarima Ivan Rabuzin ispričao je najuniverzalniju priču našeg kraja, naše Varaždinske županije. Razumljivu, skladnu i uravnoteženu, kako je sam rekao '...da bi se ljudi sjetili da postoji ljepota'. 

Harmonija, idila, gotovo nestvarni već zaboravljeni pejzaži izražajnog kolorita, cvijeće, brežuljci, sunce i mir - upravo to traže današnji turisti. Stoga i ne čudi da se iznova stalno vraćamo Rabuzinu i da nam je trajna inspiracija.

Danas, kada je turizam više nego ikada doživljajna djelatnost, na nama je da odlučimo da li pristajemo biti kulise za nečiji tuđi scenarij ili ćemo ustrajati na svojoj posebnosti i poput Rabuzina zaslužiti (vlastiti) naziv - franc. peintre a la Rabuzin

Stoga prisjetite se ljepote ovog kraja, izađite u ove pretproljetne dane 'jer se u baš takvima rodila moja umjetnost' i posjetite do 30. travnja u Kulturnom centru Ivana Rabuzina u Novom Marofu 'Jedinstvenu Rabuzinovu umjetnost - iz Zbirke Vladimira Malogorskog'.

Posjetitelji mogu razgledati 30-ak djela iz ove bogate Zbirke koja je nastajala kroz iskreno druženje i prijateljstvo između Ivana Rabuzina i Vladimira Malogorskog

Ulja na platnu, grafike, akvareli, ali i porculan kojeg je Ivan Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu porculana Rosenthal, krasit će prostor kulturnog centra koji s ponosom nosi ime ovog slikarskog poete.

Prvi znak hrvatskog turizma izradio je upravo Ivan Rabuzin. (Izvor: HTZ)

Nakon Van Gogha drugi balon na svijetu oslikan motivom umjetničkog dijela je balon Varaždinske županije 'Svečanosti cvijeća' Ivana Rabuzina.

A i najnoviji znak turizma Varaždinske županije inspiriran je Rabuzinovim izričajem.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video