Vijesti / Kultura

predstavljanje pjesničke zbirke

U P4 predstavljanje pjesničke zbirke 'Kosine' Varaždinca Branimira Dropuljića

U P4 predstavljanje pjesničke zbirke 'Kosine' Varaždinca Branimira Dropuljića
P4

Uz autora, knjigu će predstaviti urednica Monika Herceg i pjesnikinja Lidija Deduš, dok će dijelove iz knjige čitati Đurđa Dropuljić i dramski glumac Marinko Prga.

U P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u četvrtak, 20. svibnja, bit će održano predstavljanje pjesničke zbirke “Kosine” Varaždinca Branimira Dropuljića.

Za zbirku “Kosine”, Dropuljić je još 2019. godine osvojio književnu nagradu Drago Gervais u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa. Uz autora, knjigu će predstaviti urednica Monika Herceg i pjesnikinja Lidija Deduš, dok će dijelove iz knjige čitati Đurđa Dropuljić i dramski glumac Marinko Prga. Program će početi u 18 sati.

Branimir Dropuljić (Varaždin, 1983.) diplomirao je i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Autor je više od dvadeset znanstvenih radova u području analize govora i afektivnog računarstva. Trenutno radi kao podatkovni znanstvenik na projektima vezanima za obradu prirodnog jezika. Pjesme su mu objavljivane u Poeziji, Riječima, Libri Liberi, Stranama, Quorumu i drugim časopisima i portalima. Dobitnik je druge nagrade na natječaju Ulaznica 2019 za poeziju, a iste godine dodijeljena mu je i nagrada Drago Gervais za najbolje neobjavljeno književno djelo.

Gradska knjižnica Rijeka od 2005. godine provodi natječaj i dodjelu Književne nagrade Drago Gervais, a koju dodjeljuje Grad Rijeka u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa na hrvatskom jeziku i u kategoriji najboljeg objavljenog djela na čakavskom. Riječ je o jednoj od najstarijih hrvatskih književnih nagrada pokrenutoj još 1962. godine. Prema ocjeni povjerenstva, “Kosine” razbijaju predrasudu o komornosti i klaustrificiranosti poezije koja se suzdržava od svakoga angažmana, otupljujući autokontekstualizacijom svoju kritičku oštricu. Time bi se zanemarilo da lirski iskazi nemaju ulogu stvaranja fikcionalne stvarnosti, već upućuju na samu aktualnost, potičući njezino drugačije viđenje i razumijevanje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video