Vijesti / Kultura

'Ej, dečko'

Otvorenje pop-up izložbe Martine Šalov u P4: Prikazivanje sve raznolikosti žena, ženstvenosti i ljepote

Otvorenje pop-up izložbe Martine Šalov u P4: Prikazivanje sve raznolikosti žena, ženstvenosti i ljepote
Promo

''Ej, dečko' projekt nastao je spontano, u jedno ljetno popodne', navodi autorica.

U P4 - centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu u ponedjeljak, 7. lipnja s početkom u 18 sati bit će otvorena pop-up izložba “Ej, dečko” autorice Martine Šalov.

Riječ je o izložbi koja prikazuje fotografije i priča priče žena iz Hrvatske i regije koje nerijetko zbunjuju prolaznike svojim androgenim izgledom i butch frizurom. Autorica fotografija je često i sama zbog svoje kratke kose ili zbog toga što nosi hlače upitana što radi u ženskome wcu ili kojeg je spola. Reakcija na spomenute situacije bila je najprije pokretanje Facebook stranicu “Ej, dečko” na kojoj objavljuje priče i fotografije žena sa sličnim iskustvima, a zatim i izložba “Ej, dečko” koja je već gostovala diljem Hrvatske i regije.

- Cijeli život nosim hlače i kratku kosu. Cijeli život se borim sa znatiželjnim pogledima, pretpostavkom da sam muškarac ili pitanjem: jesi ti muško ili žensko. Gotovo svakodnevno događaju se što zabavne situacije pa i one ne tako lijepe. Znatiželjni pogledi ali i uvreda i dovikivanja. Najčešće me zbog izgleda izbacuju iz ženskih wca, ili izlaze iz istih provjeriti da li su ušle u dobar wc. Ima tu i zbunjenih taksista kojima je preko aplikacije poziv uputila Martina, a dolazim ja. Inzistiranja da im kažem jesam li muško ili žensko. Dovikivanja šta si ti neka lezba. Pa i do laktova u glavu. Iskreno meni su sve te zamjene postale iznimno zabavne, dok naravno ne eskaliraju u uvrede i nasilje - opisuje Martina.

- U suštini radi se o prihvaćanju sebe. Samopouzdanju koje se, budimo realni, gradi godinama. Mislim da se kod okoline prvenstveno radi o strahu i nepoznavanju. Zapravo je situacija takva da dok god misle da ste muškarac svijet se drugačije ponaša prema vama. Kad saznaju, ako saznaju, da ste žena stvari se malo zakompliciraju. Nerijetko su mi objašnjavali kako kratka kosa, obične majice, košulje, tenisice, tetovaže nisu nešto što djevojke nose pa neka ne zamjerim zabunu. U društvo nam je duboko ukorijenjen stereotip kako žena treba izgledati i sve van tih okvira je strano, neobično, zbunjujuće. Pa samim time ako ne izgledaš kao žena koju oni imaju vizualiziranu nisi dobra predstavnica roda - napominje autorica.

- S vremenom sam tu svoju butch svakodnevicu počela dijelit na društvenim mrežama. Nakon svake objave javljale su se djevojke sa sličnim situacijama. Ej, dečko projekt nastao je spontano, u jedno ljetno popodne. Crtice iz mog butch života, pretvorile su se u ideju kako sve te predivne žene možda trebaju dobiti priliku ispričati svoju priču. Koliko ona teška ili zabavna bila. Ej, dečko nastao je kako bih pokušala kroz moju fotografiju i stvarne priče tih žena pokazati sve prekrasnost raznolikosti žena, ženstvenosti, ljepote. Željela bih, zajedno sa svim tim predivnim ženama, boriti se protiv diskriminacije i naučenih stereotipa - zaključuje Šalov.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!