Vijesti / Kultura

VFA u problemima

Varaždinski folklorni ansambl mora se iseliti iz prostorija, traže novi dom: 'Možda smo održali zadnju probu'

Varaždinski folklorni ansambl mora se iseliti iz prostorija, traže novi dom: 'Možda smo održali zadnju probu'
Varaždinski folklorni ansambl

Zatražili su i hitan sastanak kod gradonačelnika Bosilja, ali s čelnikom grada nisu uspjeli razgovarati.

Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 1998. godine i od onda njeguje glazbeno-scenski prikaz narodnih plesova, pjesama i običaja.

Sada su se našli u neizvjesnoj situaciji. Obavijestili su kako ih je u srijedu ujutro dočekala neugodna vijest da će njihova zgrada u Aninoj ulici gdje održavaju probe i gdje imaju spremljenu svu odjeću za nastupe biti prodana te da moraju što prije isprazniti prostorije.

Iz VFA ističu da su u kolovozu trebali sudjelovati na festivalu u Makedoniji te da su pokušali dogovoriti da u prostorijama ostanu barem do 1. rujna kako bi mogli održavati probe za nadolazeću turneju, no takav dogovor nije postignut.

- Još uvijek smo aktualni pobjednici državnih susreta Hrvatskog sabora kulture u čak dvije (!) kategorije - 1. nagrada na Susretu hrvatskih folklornih ansambala 2019. te Grand prix i Zlatna plaketa na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava 2020. godine - a uskoro ćemo možda završiti na ulici – naglašavaju iz VFA.

Zatražili hitan sastanak s gradonačelnikom

Navode da su u srijedu pokušali dogovoriti hitan sastanak s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, kao jedna od najuspješnijih udruga u Varaždinu u proteklih 10 godina i zadnjih godina kao jedan od najboljih folklornih ansambala u Hrvatskoj.

Ipak, sastanak s Bosiljem nije održan, već su uspjeli razgovarati s Bojanom Lukmanom iz Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša na kojem nisu uspjeli ništa ishoditi.

'Ima li ljudi kojima je stalo do mladih i kulture?'

- Prošle 22 godine ponosno smo svojim imenom i svojim radom predstavljali grad Varaždin u 21 europskoj državi, na više od 100 različitih manifestacija i festivala. Kroz VFA tih je godina prošlo više od 400 osoba, prvenstveno djece i mladih. Ima li u Varaždinu još uvijek ljudima kojima je stalo do kulture, djece i mladih? - pitaju se iz VFA.

Podsjećamo, među najveće uspjehe ansambla ubrajaju se dvije prve nagrade na Susretima hrvatskih folklornih ansambala Hrvatskog sabora kulture 2015. i 2019. godine, kao i Plaketa grada Varaždina 2015. godine za izvrsnost u očuvanju tradicijske kulture.

U proteklih dvadesetak godina ansambl je nastupao u 21 europskoj državi, od Istanbula na jednom do Edinburgha na drugom kraju Europe.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!