Vijesti / Kultura

'Pazi na prazninu'

Predstava varaždinskog HNK apsolutni pobjednik Festivala Teatar na raskršću u Nišu

Predstava varaždinskog HNK apsolutni pobjednik Festivala Teatar na raskršću u Nišu
HNK Varaždin

Nagrade predstavi 'Pazi na prazninu' dodijeljene su u 4 kategorije.

Predstava 'Pazi na prazninu', mladog, talentiranog glumca i redatelja Romana Nikolića dobila je čak četiri nagrade te tako postala apsolutni pobjednik međunarodnog Festivala Teatar na raskršću koji se održao u Nišu u Republici Srbiji.

Festival Teatar na raskršću ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dijele isti kulturni prostor, jačanje međunarodne kulturne razmjene, promoviranje kazališne umjetnosti, balkanskog kulturnog prostora, kao i razmjenu ideja i kazališnih praksi. Publika je tako na Festivalu gledala predstave iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Rumunjske.

Nagrade predstavi 'Pazi na prazninu' dodijeljene su u sljedećim kategorijama:

1. najbolja predstava u cjelini

2. najbolja režija (Romano Nikolić)

3. najbolja scenografija (Zdravka Ivandija Kirigin)

4. najbolja kostimografija (Zdravka Ivandija Kirigin)

Uzbuđen i nadahnut ansambl večeras, 14. rujna održat će još jednu izvedbu u Narodnom pozorištu Beograd u sklopu Beograd pride kazališnog festivala. Kazališna umjetnost ne poznaje granice.

Predstava 'Pazi na prazninu' postavlja pitanje što znači biti drugi i drugačiji, kao i koliko smo bez obzira na to što smo drugi, zapravo i drugačiji. Što mi kao ljudi pretpostavljamo o drugima i koliko te pretpostavke, a u većini slučajeva su naučeni obrasci prepoznavanja dovode do osuđivanja. Kada bismo prestali plošno definirati ljude s kojima se susrećemo i pokušali shvatiti njihove boli, strahove, borbe i patnje uvidjeli bismo paletu sličnosti s kojim imamo više zajedničkih točaka nego različitosti. Stanica na kojoj se susreću protagonisti predstave postaje susret drag performansa, tragičnih junaka i “moralnih” prokazivanja kroz formu fragmenata dokumentarističkih prikaza.

REDATELJ: Romano Nikolić

DRAMATURGINJA: Olja Lozica

SCENOGRAFKINJA I KOSTIMOGRAFKINJA: Zdravka Ivandija Kirigin

DIZAJNERICA RASVJETE: Vesna Kolarec

SKLADATELJ I IZBOR GLAZBE: Damir Šimunović

VIDEO PROJEKCIJE: Ivan Lušičić

Ansambl predstave:

Hana Hegedušić
Iva Kraljević
Beti Lučić
Robert Plemić
Spazam Orgazam

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!