Vijesti / Kultura

SKULPTURA KOD GROBLJA

VJEROVALI ILI NE Na koga vas podsjeća ovaj lik redovnika u radu kipara Nikole Šanjeka?

VJEROVALI ILI NE Na koga vas podsjeća ovaj lik redovnika u radu kipara Nikole Šanjeka?
Varazdinski.hr

Sličnost se čini prevelikom da bi bila riječ o slučajnosti.

U svibnju ove godine bivši gradonačelnik Ivan Čehok obznanio je lokaciju na kojoj će biti postavljena skulptura koja prikazuje redovničke zajednice, autora poznatog umjetnika Nikole Šanjeka.

- Veliki je značaj redovnika i redovnica za Varaždin. Redovnici i redovnice su u Varaždinu otvarali škole, bolnice, ljekarne te sudjelovali u izgradnji Varaždina kakav je danas. Želja nam je bila da odamo počast tradiciji i značaju redovništa za Varaždin i u Varaždinu - rekao je Čehok prilikom primanja kapucina fra Mirka Kemiveša, župnika župe Sv. Vida, i Anđelka Košćaka, biskupijskog povjerenika za kulturnu baštinu Varaždinske biskupije.

Povjerenstvo za skulpture odabralo je lokaciju u Parku Ivana Pavla II., kod varaždinskog groblja.

Skulptura prikazuje tri redovnika u haljama, glave su im prekrivene, a prvi od redovnika u rukama drži knjigu. Upravo taj lik neodooljivo podsjeća na bivšeg gradonačelnika, sličnost je prevelika da bi se ovo moglo nazvati slučajnošću.

Ovo je već treći puta da se lik Ivana Čehoka upisuje u trajnu memoriju grada. Prije toga njegov se lik našao u promotivnom gradskom filmu 'Škrinjica', kao i na zastoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video