Vijesti / Kultura

svečanost za kraj

Završene 51. Varaždinske barokne večeri: 'Prekrasni glazbenici predstavili su se prekrasnoj publici'

Završene 51. Varaždinske barokne večeri: 'Prekrasni glazbenici predstavili su se prekrasnoj publici'
VBV

Tomislav Fačini, Stefan Temmingh i Ingenium Ensemble laureati su 51. Varaždinskih baroknih večeri.

Na prigodnoj svečanosti u varaždinskoj Gradskoj vijećnici dodijeljene su nagrade 51. Varaždinskih baroknih večeri.

Festivalski žiri na čijem je čelu bila predsjednica dr. sc. Zdenka Weber, a dr. sc. Davor Brđanović, Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek članovi odučio je nagradu  „Ivan Lukačić“ za muzikološki rad i izvođački domet ansambla dodijeliti Ingenium Ensemble iz Ljubljane, dok je nagrada „Jurica Murai“ za najbolju umjetničku interpretaciju pripala Stefanu Temminghu za koncert sa Zagrebačkim solistima održan u 27. rujna, te Tomislavu Fačiniju, dirigentu Zbora HRT-a za koncert održan u Franjevačkoj crkvi 18. rujna.

Po prvi su puta dodijeljene nagrade „Ivan Werner“ Hrvatske glazbene mladeži Varaždin za mlade glazbene umjetnike koje su pripale Maruši Brezavšček za koncert s baroknim orkestrom Musica cubicularis na koncertu otvorenja, te sopranistici Josipi Bilić koja je s ansamblom Camerata Garestin  na koncertu u crkvi Sv. Florijana debitirala na Varaždinskim baroknim večerima.

- Uvijek je teško odlučiti o nagradama među ansamblima, ali i odgovorno, jer mi dolazimo pred javnost sa svojom odlukom, ali u mislim da smo točno odredili nagrade. Tomislav Fačini se pokazuje i dokazuje kao netko tko ima hrabrosti uvijek ići u važne projekte poput Misse Papae Marcelli i izvesti ih vjerodostojno i izvođački jako dobro, a s druge strane blok flautist Stefan Temmingh koji je već bio na Baroknim večerima prije 11 godina, fenomenalni glazbenik na glazbalu koje se čini poput dječje igračke, izvodi bravure i virtuozno zahtjevni barokni solistički repertoar - istaknula je predsjednica žirija dr. sc. Zdenka Weber.

- Svaka nagrada veseli, a Varaždinske barokne večeri smatramo vrlo eminentnim i tim je ova nagrada vrednija. Godinama Zbor HRT-a pridonosi Festivalu interpretacijama i raznim repertoarom - naglasio je Tomislav Meštrić, član Zbora HRT-a koji je preuzeo nagradu u ime dirigenta Tomislava Fačinija.

Nagrade slovenskih glazbenika preuzela je Tamara Plenkar iz Veleposlanstva Republike Slovenije u RH, koja je istaknula:

- Izuzetna mi je čast da sam mogla preuzeti nagrade za slovenske glazbenike i što je Slovenija zemlja partner Varaždinskim baroknim večerima. Znači to puno i za naše odnose, iako su kulturni odnosi između dviju zemalja svo ovo vrijeme dobri. Slovenski izvođači koji su se predstavljali na Baroknim večerima pokazuju da imamo vrhunske glazbenike u Sloveniji i da su cijenjeni u Hrvatskoj. Hvala Varaždinskim baroknim večerima što su prepoznali potencijal slovenskih glazbenika i što su nas pozvali da Slovenija bude zemlja partner.

Josipa Bilić, osim što je debitirala na Varaždinskim baroknim večerima prva je i dobitnica nagrade koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež Varaždin mladim umjetnicima koji su se predstavili na varaždinskom festivalu.

- Odličan je ovo poticaj i čast mi je primiti ovu nagradu i nadam se da ću se vratiti u Varaždin i na Barokne večeri - istaknula je nedavno diplomirana mlada sopranistica.

Laureatima je čestitao i varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj koji je pohvalio i organizatore što su uspjeli realizirati festival u ovo pandemijsko vrijeme.

- Uspjeli smo u drugoj pandemijskoj godini organizirati festival koji ima veliki međunarodni, ne samo nacionalni značaj. Ponosan sam što smo podršku dobili sa svih strana svijeta. Predstavili su se prekrasni glazbenici prekrasnoj publici. Nadamo se da ćemo iduće godine festival organizirati u lakšim uvjetima. Presretan sam i ponosan što mogu biti na čelu jednog takvog festivala - istaknuo je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić najavljujući kako će iduće godine zemlja partner biti ili Irska ili Švicarska. Na svečanosti u Gradskoj vijećnici predstavljen je i novi nosač zvuka Hrvatska ranobarokna glazbena baština.

Posljednjeg festivalskog dana 51. Varaždinskih baroknih večeri u Krapini su koncert održali članovi ansambla Early Delight, a već tradicionalno festival je zaključen koncertom mladih glazbenih nada, talentiranih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar u varaždinskoj Katedrali.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video