Vijesti / Kultura

Situacija u kazalištu

Dio glumaca iz HNK danas se obratio javnosti, na većinu pitanja novinara nisu odgovorili

Dio glumaca iz HNK danas se obratio javnosti, na većinu pitanja novinara nisu odgovorili
Varaždinski.hr

O Kazališnom vijeću, platformi Budimo grad, zapošljavanju mladih glumaca i ostalim kazališnim temama govorilo se na današnjoj konferenciji. No neke bitne stvari ostale su neizrečene.

Dio glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu danas je održao konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na situaciju u kazalištu.

Od glumaca pred novinare stali su: Robert Plemić, Gordana Slivka, Stojan Matavulj, Zdenko Brlek, Hana Hegedušić, Sunčana Zelenika Konjević, Karlo Mrkša, Beti Lučić i nova članica ansambla Elizabeta Brodić.

Posljednje navedena ovog je ljeta zaposlena kao članica ansambla HNK, zajedno s još dvoje glumaca – Nikšom Eldanom i Filipom Eldanom. Oni nisu prisustvovali konferenciji za novinare. 

Uz navedene, na obraćanju medijima pojavilo se još 13 zaposlenika tehnike i ostalih djelatnika Hrvatskog narodnog kazališta.

Za početak, Plemić je zahvalio svima što je prepoznata važnost njihovog obraćanja javnosti. Istaknuo je da je ovdje 'dio ansambla', ali i ostali zaposlenici bez kojih ne bi bilo moguće funkcioniranje kazališta.

Zatim je riječ predao Stojanu Matavulju koji je pročitao priopćenje glumaca.

- Prvenstveno se ispričavamo javnosti što smo prošlo pismo potpisali s 'Glumci HNK u Varaždinu'. Naime, na sastanku Drame većina nazočnih glumaca, odnosno umjetničkog dijela zaposlenika, zauzela je stavove kojima se nije glasovalo, već smo se o njima izjasnili. Nažalost opet smo pokazali da nismo opterećeni formalizacijom rada kolektivnih tijela te smo pogrešno zaključili da je stav većine dovoljan da se u potpisu priopćenja samo navede 'Glumci HNK u Varaždinu'. To je bio povod nekolicini istomišljenika i profesionalnim 'fejsbukašima' da nas se danima proziva kao anonimuse. Mišljenja smo, a to se lako može provjeriti jednostavnim guglanjem, da nismo anonimni, a da građani grada Varaždina, a i šire znaju tko su glumci HNK u Varaždinu. Da bi spriječili daljnje nedoumice, većina nas glumaca i drugih zaposlenika HNK u Varaždinu, obraća se građanima Varaždina samo s jednom zamolbom. Ne želimo da HNK u Varaždinu postane slučaj. Ukoliko je bilo, ili je bilo ili ima suspektnih radnji, neka ih nadzorna tijela rješavaju, a nama osigurajte da radimo zbog čega je ova ustanova i osnovana. Ujedno iskazujemo i zadovoljstvo što su iz platforme Budimo grad prepoznali našu želju i nastojanje da HNK u Varaždinu treba dobiti vodstvo dostojno statusa, važnosti i ugleda naše kazališne kuće i što su se angažirali u uvođenje zakonitog poslovanja kojim će se zaštititi dostojanstvo i pravo na rad svih zaposlenih umjetnika i djelatnika. Nadamo se da će se isto tako aktivno angažirati u tome da spriječe iznošenje netočnih teza kako neki od zaposlenika podržavaju nered i nepravilnosti ili se za njih zalažu te da će se založiti za neselektivno, sveobuhvatno i nepristrano otklanjanje nepravilnosti. Isto tako, molimo sve političke opcije u gradu Varaždinu da daju svoj doprinos kako bi se donio kvalitetan program kako bi se ispunio kriterij nacionalnog statusa koji imamo i koji smo dosadašnjim radom zaslužili. To se jedino može postići imenovanjem kompetentnih osoba u Kazališno vijeće koje neće prekoračivati ovlasti, neće biti u sukobu interesa i nikome neće pogodovati te umjetničkim vodstvom od koje se očekuju visoki umjetnički dosezi. HNK u Varaždinu nije ustanova koja djeluje samo na području grada Varaždina. HNK u Varaždinu nije samo zgrada, nije koncertna dvorana ili pozornica. Mi smo više od toga. Svojim djelovanje donosimo prepoznatljivost grada Varaždina širom države i regije. Tako smo samo ove godine donijeli gradu dvije prestižne nagrade: Juditu, što je jedna od najznačajnijih nagrada hrvatskog glumišta i apsolutni smo pobjednici festivala u Nišu sa četiri nagrade. Stoga molimo sve involvirane strane da prestanu sa samozavaravanjem javnosti netočnim i bombastičnim izjavama jer se tako samo stvaraju neželjene tenzije – rekao je Matavulj te završio obraćanje Shakespeareovim stihovima iz 'Oluje'.

Zatim su počela pitanja novinara.

Rečeno je da je Jan Kerekeš još 2019. godine govorio o nepravilnostima u radu HNK, između ostalog, govorio je o glumcima koji primaju plaću, a ne dolaze na posao. Kerekeš je šest godina proveo u varaždinskom kazalištu, a zatim i otišao iz istog.

Stojan Matavulj dao je sljedeći odgovor.

- Ovom prilikom pozdravio bih kolegu i zaželio mu svu sreću u daljnjem radu i poželio mu puno uspjeha – kratko je kazao te na protupitanje novinarke 'želi li reći da Jan Kerekeš laže' samo još kraće dodao da je 'rekao to što je rekao'.

Glumci su istaknuli da su sve pozvali na dijalog i očekuju da se taj dijalog nastavi. O platformi Budimo grad glumica Gordana Slivka rekla je da 'joj se ona ne sviđa te da ona platformu ne posjećuje i ne čita'. Matavulj i Plemić istaknuli su da oni niti nemaju Facebook pa niti ne znaju što se po komentarima piše i što točno tko objavljuje.

- Puno se toga piše, ali mnogo toga nema veze s istinom – kazao je Plemić.

Također, postavljeno im je pitanje na koje su se to nepravilnosti novoizabranog Kazališnog vijeća referirali u proteklom priopćenju.

- To je sada tema koja momentalno… Ne bih s tim izlazili i odgovarali na takva pitanja. Mi prvenstveno pozivamo na dijalog. Voljeli bi da se to pitanje riješi prije obraćanja javnosti – odgovorio je Matavulj.

Je li ispolitizirano?

- Danas vam je sve politika. Mi bi htjeli biti samo glumci. To je retoričko pitanje. Niti jedno kazališno vijeće ni upravni ni nadzorni odbor nije izabran na natječaju – odgovorili su Slivka, Plemić i Matavulj.

Također, nakon što su upitani radi li se o istupu većine ili manjine zaposlenih, kazali su da su oni većina, glumci i ostali zaposlenici HNK, te da što druga 'struja' želi poručiti, to ih moramo pitati sami.

- Mislim da kazalište ima 59 zaposlenika. Podržava nas većina ansambla, cijela tehnika, propaganda… - zaključili su glumci te rekli da ih je više od pola.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu ima 18 zaposlenih glumaca u ansamblu, od toga njih se devet pojavilo na presici.

Na pitanje kako misle da će se riješiti ova kriza u kazalištu odgovorili su:

- Očekujemo da će se riješiti na najbolji mogući način. Mi vrlo afirmativno ulazimo u to i očekujemo da se riješi na najbolji mogući način. Kako političari vole reći: 'Neka institucije rade svoje posao' – kazali su te dodali da to znači da se nadaju da će oni moći normalno obavljati svoj glumački posao, uz kvalitetno vodstvo i bez svih situacija koje su ih zadesile u zadnje vrijeme.

Kako gledate na zapošljavanje novih, mladih glumaca, pitali su prisutne.

- HNK u Zagrebu ima više glumaca nego mi u Varaždinu, a imaju manje premijera u sezoni – rekla je Slivka, a Matavulj dodao da je potrebno barem još 10 mladih glumaca. Za kraj naglasili su da im fali i ljudi u tehnici' koji su sada preopterećeni i mladih glumaca.

>>> Pravni nered u HNK: Prohiću raskid suradnje, nezakonito poslovanje u kazalištu?

>>> Glumci varaždinskog HNK: 'Ne štitimo kriminal' 

>>> Budimo grad: 'Tko su anonimni glumci koji zastupaju cijeli ansambl?'

>>> Bosilj o slučaju 'kazalište': 'U HNK postoji šest struja' 

>>> Bivši gradonačelnik Čehok: 'SDP će uništiti kazalište' 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video