Vijesti / Kultura

PRIČA BEZ KRAJA

VJEŠTAKINJA O SKULPTURAMA 'Nisu izvedene u kamenu, već u poliesteru tehnikom lijevanja'

VJEŠTAKINJA O SKULPTURAMA 'Nisu izvedene u kamenu, već u poliesteru tehnikom lijevanja'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Grad je najavio raskid ugovora s umjetnikom Nikolom Šanjekom.

Skulptura 'Crkveni redovi Varaždina' nije izrađena od materijala navedenog u troškovniku koji je sastavni dio ugovora između Grada Varaždina i umjetnika Nikole Šanjeka. 

Vezana vijest:

Kip, skulptura, Nikola Šanjek, redovnici NIJE KRAJ PRIČE GRAD VJEŠTAČI KIP REDOVNIKA Jesu li zaista izgrađeni od 'kamena St. Margarethen'?

Utvrdila je to stručna ekspertiza koju je provela sudska vještakinja Mirjana Dučakijević, a koju je angažirao Grad. Danas je Grad zaprimio njezin nalaz.

- Daljnje ćemo pokrenuti postupke raskida ugovora te utvrđivanja odgovornosti za predmetne skulpture - poručili su iz Grada.

Prema ugovoru, Šanjek se obvezao skulpture izraditi u kamenu St. Margarethen, Dolomit, iz Republike Austrije, i postaviti ih na armirano-betonski postament u Parku Ivana Pavla II.

Vještakinja je ustvrdila da niti su skulpture izvedene u nevedenom kamenu niti su postavljene na postament kakav je bio planiran.

- Skulpture su izvedene u poliesteru tehnikom lijevanja te zapunjene nekim drugim materijalom, koji bi mogao biti kameni prah pomiješan s različitim vezivnim sredstvima. Da se ne radi o kamenu ugovorom određene kvalitete najbolje svjedoče detalji lica prikazanih likova kao i detalji nogu gdje je tehnika lijevanja izrazito vidljiva - stoji, između ostalog, u nalazu vještakinje.

Dodaje kako je vrlo izraženo pucanje prstiju lijeve noge prve u nizu od tri skulpture prije nego su postavljene na postament.

- To se ne bi dogodilo da je skulptura rađena iz bloka kamena. Na fotografijama koje su u prilogu ovog nalaza i mišljenja izrazito su vidljive upotrebe različitih materijala kojima su skulpture premazivane, a na nekim dijelovima i brušene. Svi ti slojevi bit će s vremenom podložni ljuštenju zbog dijelova atmosferija i kao takve mislim da neće imati dužu trajnost. Njihovi dijelovi, puni različitih većih i manjih izbočenja, biti će ispunjeni raznim lišajevima pa jači mlazovi vode visokotlačnih aparata kojima se čiste takve skulpture neće doći u obzir.

Dučakijević ističe kako bi patina tijekom vremena mogla još dodatno utjecati na ionako upitan likovni dojam.

- Moja preporuka je da se, ukoliko bude komentara na predmetni izvještaj, materijal na kojem je već djelomično dobro uočljivo oštećenje na pojedinim mjestima, i to prije bilokakvih 'procjena', dade na stručnu analizu u za tu svrhu odgovarajući laboratorij Instituta Ruđera Boškovića u Zagrebu (koja će, sigurna sam, potvrditi moje iskaze) - zaključuje Mirjana Dučakijević.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!