Vijesti / Kultura

Modernist

Likovni opus Gorana Merkaša uskoro 'u koricama': Priprema se knjiga o varaždinskom umjetniku

Likovni opus Gorana Merkaša uskoro 'u koricama': Priprema se knjiga o varaždinskom umjetniku
Modernis/KS Korzo

Modernist nakladništvo ugovorno je steklo prava na književnu publikaciju od strane obitelji Merkaš.

Godine 1996., točnije 23. listopada, umro je jedan od najvećih varaždinskih likovnih umjetnika – Goran Merkaš.

Nakladnaštvo Modernist priprema druženje u kafiću 'Kod Grgura' od 20 sati povodom sjećanja na Merkaša,  ali i povodom priopćenja o publikacijskoj pripremi književnog izdanja tog umjetnika.

Modernist nakladništvo ugovorno je steklo prava na književnu publikaciju od strane obitelji Merkaš – i time će konačno iznimna plakatna (gotovo 90 artistički besprijekornih vizualnih teatarskih artefakata), slikarska i crtačka ostavština biti kumulirana u jednom izdanju, što je neupitno jedan od najvećih varaždinskih umjetničkih pothvata od neovisnosti.

- Podsjećamo, Merkaša možemo smatrati najvećim varaždinskim slikarom unatrag pedeset godina. Naime, upravo je godina 1977. važna za tu kontekstualizaciju, jer te nas je godine napustio Miljenko Stančić, odnosno, to je trenutak kad Goran Merkaš započinje stalni angažman u HNK Varaždin, oblikujući gotovo sve plakate (djelujući pored toga i kao scenograf te dizajner svih ostalih tiskovina) za predstave sve do prerane smrti (1996.). U tom je razdoblju u žanr plakata utkao zapanjujući tematski sloj i način artikulacije crtežom/slikom – afirmirajući taj vid stvaranja najrespektabilnijim umjetničkim dionikom, kanonom snažne estetske vizualnosti. Nezaboravna je činjenica ere Gorana Merkaša – svaka nova kazališna predstava u Varaždinu čekala se jednakim zanimanjem kod publike glede uprizorenja na daskama kao i s plakatnom vizualizacijom u izlozima. Merkaš je bio konstitutivni, nezaobilazni čimbenik ukupnog djelovanja varaždinskog kazališta – i to je jedinstven slučaj u svijetu, zapravo dokaz magije i energičnosti njegovog slikarstva, talenta koji je pedeset godina nedosegnut. Dakako, pored plakata knjiga u pripremi uključivat će i njegove slike, crteže, kolaže, skice, kao i kultno djelo "Posljednji doručak" (o kojem Marina Baričević piše: "... jutarnja gozba saveza života i njegove žrtve, umjetnošću svjetlost spoznaje..."). Nažalost, i 25 godina nakon njegove smrti nije postojala nikakva iole serioznija publikacija koja bi cjelovito i primjereno (kako domovini tako i svijetu) predstavila taj fantastični opus, što je, pišući o Merkašu, i Marina Baričević precizno anticipirala: "U biti Merkaševe poetike je ljudska sudbina, čovjekova potraga za sobom, želja za potvrdom u svijetu na koji smo osuđeni, u kome se gubimo..." – naglasili su iz Modernista.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video