Vijesti / Kultura

muzej i škola

Više od 6.000 učenika iz 17 škola u edukacijskom projektu Gradskog muzeja Varaždin

Više od 6.000 učenika iz 17 škola u edukacijskom projektu Gradskog muzeja Varaždin
Gradski muzej Varaždin

Projekt je nazvan MIŠ – Muzej i škola, a njime se potiče suradnja s odgojno-obrazovnim ustanovama s varaždinskog područja kroz sudjelovanje školaraca i vrtićaraca.

Gradski muzej Varaždin već dugi niz godina veliku pozornost u svojoj djelatnosti usmjerava na edukacijski segment, osmišljavajući različite sadržaje namijenjene učenicima i djeci predškolske dobi.

Projekt je nazvan MIŠ – Muzej i škola, a njime se potiče suradnja s odgojno-obrazovnim ustanovama s varaždinskog područja kroz sudjelovanje školaraca i vrtićaraca u različitim edukacijsko-kreativnim radionicama, igraonicama, tematskim predavanjima, kao i samostalnom i organiziranom grupnom posjećivanju izložbenih postava u GMV-u.

U prošloj školskoj godini suradnja sa školama u okviru MIŠ-a uglavnom je bila otežana zbog okolnosti izazvanih koronavirusom, što je učenicima onemogućilo opsežnije korištenje sadržaja u muzejskim prostorima.

Iako su ograničenja u odvijanju javnih aktivnosti i nadalje prisutna, i škole i Muzej ove godine ponovno su na tragu dobre prakse „otprije korone“, o čemu govori podatak da se u projekt u potpunosti uključilo 17 škola – svih devet varaždinskih osnovnih, pet srednjih (Privatna varaždinska gimnazija s p. j., Druga gimnazija, Glazbena škola, Prva gimnazija i Gospodarska škola) te tri osnovne škole iz Varaždinske županije (OŠ Šemovec, OŠ Beletinec i OŠ Petrijanec) – s ukupno 6500 učenika.

Kao i dosad, za učenike varaždinskih osnovnih škola (njih 3561) kupnju iskaznice MIŠ, kojom se ostvaruje sudjelovanje u projektu, sufinancirao je Grad Varaždin, dok su kupnju iskaznica za učenike preostalih škola (njih 2939) financirali njihovi roditelji, i to s popustom po simboličnoj cijeni od 10,00 kuna. U projekt MIŠ djelomično je uključena i Srednja strukovna škola, s koje je 50-ak učenika kupilo iskaznicu po redovnoj cijeni od 50,00 kuna.

Već od početka ove školske godine brojni varaždinski školarci sudjelovali su na programima u GMV-u, pa se dobar odaziv očekuje i u njezinu nastavku, a kvalitetnijoj realizaciji edukacijske djelatnosti zasigurno će pridonijeti i rad muzejskog pedagoga koji se u Gradskome muzeju Varaždin zapošljava od studenoga, na tom radnome mjestu prvi put otkad djeluje ta kulturna ustanova.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video