Vijesti / Kultura

Dan gradskog muzeja

GRADSKI MUZEJ Otvorenje izložbe skulptura Ane Elizabet pod nazivom 'Protokol krize'

GRADSKI MUZEJ Otvorenje izložbe skulptura Ane Elizabet pod nazivom 'Protokol krize'
Gradski muzej Varaždin

U srijedu 17. studenog je otvorenje izložbe, a dan prije Gradski muzej slavi svoj dan.

U srijedu, 17. studenog, u Izložbenom salonu palače Sermage GMV-a (Trg M. Stančića 3) u 19 sati otvara se izložba skulptura pod nazivom „Protokol krize“ autorice Ane Elizabet.

O njezinu stvaralaštvu kustos izložbe Branko Franceschi istaknuo je:

- Društvena kriza, potaknuta izolacijom po preporukama i uputama pandemijskih stožera, vizualnim je umjetnicima, naviklima na stvaralačku izolaciju među zidovima atelijera, pružila priliku za konsolidaciju opusa. Riječ je o onoj neizbježnoj i nelagodnoj životnoj fazi kad preispitujemo napravljeno i pronalazimo kreativne protokole po kojima će se već ostvarena koncepcijska, formalna i tehnička iskustva preliti u neku novu kvalitetu. Ponekad nam se u tim trenucima čini da se polazi ili da treba krenuti od nule, ali uistinu to nikad nije tako. Bilo kroz potvrdu, bilo kroz poricanje, bilo kroz koji nam god drago format suočavanja sa samima sobom i svojim radom, riječ je uvijek o kontinuitetu. Nema novog početka. Samoizolacija ili nametnuta konsolidacija za Anu Elizabet je označila povratak skulpturi u užem smislu, postupku stvaranja umjetničkog objekta za razliku od društveno inkluzivnih projekata ili socijalne skulpture, kojima se praktično ili koncepcijski bavila proteklih godina.

O autorici

Ana Elizabet rođena je 1969. u Zagrebu, gdje posljednjih nekoliko godina živi i radi. Studirala je restauraciju i konzervaciju metala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču, a diplomirala na tamošnjoj Likovnoj akademiji, smjer kiparstvo. Iza sebe ima mnogobrojna samostalna i skupna izlaganja, kao i mnogobrojne nagrade i priznanja. Realizirala je brojne radove u javnom prostoru u Austriji i Njemačkoj te u Zagrebu.

Izložba Ane Elizabet postavljena je za razgled do 31. prosinca ove godine, a priređuje se u sklopu ciklusa GMV-a „Something Else Gallery“.

Dan Gradskog muzeja

Na Dan Gradskog muzeja Varaždin u utorak, 16. studenog, razgled svih izložbenih postava je besplatan. Izložbeni postavi otvoreni su od 9 do 17 sati, a za razgled su dostupni Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela u Starom gradu te u palači Herzer Stalni postav „Svijet kukaca“ i izložba „Erik/a – vunasti nosorog“.

Gradski muzej Varaždin svečano je otvoren za javnost 16. studenog 1925. godine, otkad neprekinuto djeluje.

Napomena: Otvorenje izložbe i razgled izložbenih postava organiziraju se uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video