Vijesti / Kultura

demanti

DEMANTI Filip Eldan: 'Nije istina da sam kao član Budimo grad zaposlen u HNK'

DEMANTI Filip Eldan: 'Nije istina da sam kao član Budimo grad zaposlen u HNK'
Gllugl/Darko Gorenak

Glumac ističe da vijećnici Avar, Čehok i Habijan lažu i obmanjuju javnost koristeći njegovo zapošljavanje u HNK kao političku argumentaciju protiv svojih političkih protivnika.

Filip Eldan, glumac ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu poslao je demanti na izjave koje su u petak, na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, izrekli Damir Habijan, Zlatan Avar i Ivan Čehok u raspravi oko situacije u Kazalištu. 

Vezana vijest:

nikša eldan demanti DEMANTI Nikša Eldan: 'Pokušava se diskreditirati moj umjetnički, profesionalni i ljudski integritet'

Njegov demanti objavljujemo u cijelosti.

- Zbog laži i kleveta pojedinih zastupnika Gradskog vijeća grada Varaždina, na sjednici gradskog vijeća održane 10. prosinca 2021., izrečenim u kontekstu mog zasnivanja ugovora o radu s HNK u Varaždinu, primoran sam ovim putem reagirati. Tvrdnje zastupnika Zlatana Avara, Ivana Čehoka i Damira Habijana, da je moje zapošljavanje u HNK u Varaždinu zasnovano zbog pritiska platforme Budimo grad su neistinite. Ovakvom tvrdnjom, insinuirajući političku trgovinu, spomenuti zastupnici teško su narušili moj profesionalni ugled. Iako nemam nikakvu potrebu opravdavati se dotičnima, ova reakcija usmjerena je, prije svega, javnosti, s obzirom da glumački posao, kojem sam posvetio čitav život, ima sve karakteristike javnog djelovanja. Upravo zbog toga, dužan sam demantirati tvrdnje ovih, već ranije, spomenutih zastupnika. O svojim kompetencijama, doprinosu, zaslugama, uspjesima, nagradama i kritikama ne želim pisati. O tome neka sude publika i kolege s kojima surađujem.

Nisam član niti jedne političke stranke! Zato je tvrdnja da sam kao član platforme Budimo grad zaposlen u HNK u Varaždinu, neistinita.

Suradnik sam HNK u Varaždinu od 2014. godine.

Do zasnivanja ugovora o radu na određeno vrijeme (2 godine), u HNK u Varaždinu odigrao sam devetnaest premijera i stotine repriza.

Od 2014. do 2021. godine, kontinuirano obavljam posao glumca u HNK u Varaždinu i pri tom mi je nekoliko puta obećano od strane intendantice Jasne Jakovljević zapošljavanje u HNK Varaždin.

Moj posao se tijekom tog perioda uređivao različitim autorskim ugovorima. S obzirom na obim posla i zadataka (broj premijera, broj odigranih repriza i broj odrađenih proba) koje sam kontinuirano obavljao, i s obzirom na obećanje o zasnivanju radnog odnosa koje se istekom svakog autorskog ugovora nije dogodilo, ja sam prvi puta 2019. godine, o ovom problemu obavijestio tadašnje Kazališno vijeće, Gradonačelnika Ivana Čehoka (kao predstavnika osnivača), dogradonačelnicu Sandru Malenicu i gradsku pročelnicu za kulturu, obrazovanje i sport Draženku Dević. Primio sam odgovor od pročelnice Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport, koji prenosim u cijelosti :

„Poštovani, vezano uz vaš dopis koji ste 3. siječnja 2019. godine uputili Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu predlažući zasnivanje radnog odnosa s istim, a koji ste nam dostavili na obavijest, izvještavamo Vas kako slijedi. Zasnivanje radnog odnosa s kazališnim umjetnicima u javnom kazalištu provodi se u skladu s programskim, kadrovskim i financijskim planom intendantice te sukladno članku 42. stavku 2. Zakona o kazalištima („Narodne novine“ broj 71/06, 121/13 i 26/14) zaključivanjem ugovora o radu na određeno vrijeme u pravilu na 4 godine, a prema potrebi projekta ili programa i na kraće razdoblje, ne kraće od 2 godine. Iznimno, ugovor o radu može se zaključiti i na godinu dana uz obrazloženje intendanta, odnosno ravnatelja i suglasnost kazališnog vijeća. Slijedom navedenog, pitanja zasnivanja radnog odnosa su prvenstveno stvar ustanove. Pratimo Vaš rad i cijenimo Vaš doprinos koji dajete varaždinskoj kazališnoj, ali i cijeloj kulturnoj sceni, kao i drugim kazalištima. Stoga razumijemo Vašu želju i inicijativu da Vam se, s obzirom da od 2009. godine nastupate u brojnim predstavama Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, dosadašnji status vanjskog suradnika promijeni u status stalnog člana glumačkog ansambla istog te potrebu da o istome obavijestite Grad kao osnivača ustanove, no stav Grada je da je potrebno držati se zakonskih odredbi o zapošljavanju.“

Iz ovog odgovora, može se zaključiti da je pitanje zapošljavanja u HNK u Varaždinu isključivo odluka intendantice. Odgovor intendantice bio je upravo suprotan. Na nebrojenim sastancima i razgovorima o ovoj temi, ona je tvrdila da je upravo Grad adresa za zapošljavanje i da, što se nje tiče, nema problema, ako Grad tako odluči. Ovdje dolazimo do suštine problema upravljanja u HNK u Varaždinu. Prebacivanje odgovornosti s intendantice na Grad, i obrnuto.

Nakon ovog dopisa i odgovora, nije uslijedio ugovor o radu, već mi je ponovno ponuđen autorski ugovor za obavljanje količine poslova koje su veće od većine tada zaposlenih glumica i glumaca u HNK u Varaždinu.

Od tog trenutka počinjem shvaćati da su povrijeđena moja radnička prava i da nešto po tom pitanju moram poduzeti. Zato odlučujem sustavno upozoravati na ovaj problem. Pišem nekoliko dopisa Kazališnom vijeću i intendantici, naravno, dobivam odgovore tipa; „Nakon isteka ovog ugovora sklopit ćemo ugovor o radu“.

Kao višegodišnji suradnik u HNK u Varaždinu učlanjujem se u Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, te obavještavam isti o svom problemu. Šaljem kompletnu dokumentaciju koja dokazuje kontinuirani rad u HNK u Varaždinu, te isti upućuje dopis intendantici:

Poštovana i uvažena gđo. intendantice Jakovljević, središnjici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi obratio se naš član, gospodin Eldan, prezentirajući kronologiju svoga poslovnoga odnosa sa HNK-om u Varaždinu, kao i dopise koje je Vama, ali i Kazališnom vijeću HNK u Varaždinu, te uredu gradonačelnika Grada Varaždina, uputio u prethodnom vremenskom razdoblju, a u kojima na vrlo razložan i objektivan način opisuje svoj višegodišnji poslovni odnos sa HNK-om u Varaždinu u kojem, temeljem višekratnih Ugovora o autorskom djelu, obavlja poslove za narečeno kazalište.

Uslijed činjenice kako su u predmetnim dopisima kronološki, argumentirano i životno logično. iznesene sve činjenice vezane uz status istoga, nema potrebe za ponavljanjem ili citiranjem sadržaja tih dopisa. HSDK u potpunosti podržava potpuno opravdan zahtjev imenovanoga umjetnika da se njegov status riješi na način da se istome ponudi sklapanje ugovora o radu, što uostalom njegov odnos sa HNK-om u Varaždinu i jest.

Naime, s obzirom na način rada umjetnika, opis poslova koje je temeljem ugovora o autorskom djelu dužan obavljati, kontinuiteta rada u dužem vremenskom periodu, tvrdim kako se u predmetnom slučaju ima primijeniti odredba članka 10. stavka 2. Zakona o radu, kao općeg zakona kojima su regulirana prava i obveze strana u radnopravnom odnosu, a kojim je propisano sljedeće;

„Ako poslodavac s radnikom sklopi ugovor za obavljanje posla kojim s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca, ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, smatra se da je s radnikom sklopljen ugovor o radu, osim ukoliko poslodavac dokaže suprotno.“

Dovodeći u korelaciju gore citiranu odredbu Zakona o radu, te činjenicu kontinuiteta rada imenovanoga umjetnika na poslovima za koje ima sklopljen ugovor autorskom djelu, opis poslova, način rada kao i ovlasti poslodavca u smislu nadzora obavljanja poslova i naloga koji se u tom smislu umjetniku mogu izdavati i izdaju, opisani odnos ima sva obilježja radnoga odnosa, u kojem slučaju se imenovanom ima ponuditi na sklapanje ugovor o radu, sa svim pravima i obvezama koja iz njega proizlaze, a također vezano i uz odredbe Zakona o kazalištima.

Uz gore navedeno, očito je kako postoji potreba za radom imenovanog umjetnika koji već godinama radi u Kazalištu, pa je apsolutno protivno zakonu takav kontinuirani angažman podvoditi pod autorski ugovor.

Stoga, molim i tražim da se sa g. Eldanom sklopi ugovor o radu, sukladno odredbama Zakona o radu i Zakona o kazalištima.

Molim da se o predmetnom obavijesti i Kazališno vijeće HNK u Varaždinu.

Ovaj dopis upućujem Kazališnom vijeću i tražim da se isto oko ovoga očituje. Intendantica Jasna Jakovljević, nakon primitka ovog upozorenja Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, odlučuje uvažiti ovo mišljenje te sa mnom sklopiti ugovor o radu, po Zakonu o kazalištima, članak 41, temeljem odredbe statuta, članak 45. i 46, te ja sklapam ugovor o radu na određeno sa HNK u Varaždinu.

Mišljenje sindikata o potrebi mog sklapanja ugovora o radu, a ne autorskog ugovora, zanimljivo, nije jedino takvo mišljenje. Revizija financijskih učinaka poslovanja i ostvarenja poslovnih ciljeva rada HNK u Varaždinu uočava sličan problem te u svom zaključku navodi: „…da se buduća zapošljavanja kazališnih umjetnika usklade sa odredbama Zakona o kazalištima, odredbama Kolektivnog ugovora i odredbama Pravilnika o radu HNK…“Ovo stoji u reviziji iz 2018. godine. Dakle, o ovom problemu su upućeni intendantica i tadašnja gradska vlast (osnivač) prije dopisa sindikata i prije mog prvog dopisa iz 2019. godine.

Dakle, poštovani zastupnici Avar, Čehok i Habijan, lažete i obmanjujete javnost koristeći moje zapošljavanje u HNK u Varaždinu kao političku argumentaciju protiv svojih političkih protivnika. Štetite mojem umjetničkom integritetu samo zato da biste se obračunali sa svojim političkim oponentima. Nazivate mene „uhljebom“, a upravo neki među vama i vašim redovima imaju teške optužnice za teške pronevjere javnog novca.

Ovim putem apeliram, da prestane ovaj cirkus koji ste izvodili na Gradskom vijeću i zahtijevam javnu ispriku, kako biste barem malo ublažili štetu koju ste mi do sada nanijeli. Također vas molim da sami objasnite zašto niste riješili problem kršenja mojih radnih prava onda kada ste bili na vlasti i imali priliku - ističe Filip Eldan

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video