Vijesti / Kultura

demanti

DEMANTI Nikša Eldan: 'Pokušava se diskreditirati moj umjetnički, profesionalni i ljudski integritet'

DEMANTI Nikša Eldan: 'Pokušava se diskreditirati moj umjetnički, profesionalni i ljudski integritet'
Gllugl/Darko Gorenak

Naglašava da je njegov kontinuirani rad u HNK počeo još 2014. godine, a da vijećnici Čehok, Avar i Habijan izvrću činjenice i iznose neistine.

I drugi prozvani glumac HNK u Varaždinu, Nikša Eldan, javio se demantijem nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina. 

Vezana vijest:

filip eldan demanti DEMANTI Filip Eldan: 'Nije istina da sam kao član Budimo grad zaposlen u HNK'

Na njoj su vijećnici Ivan Čehok, Damir Habijan i Zlatan Avar prozvali Filipa i Nikšu Eldana

Demanti Nikše Eldana prenosimo u nastavku. 

- Poštovani bivši gradonačelniče Ivan Čehok, bivši predsjedniče gradskog vijeća Damir Habijan, bivši zamjeniče gradonačelnika Zlatan Avar,

vi uporno pokušavate staviti u vezu moj angažman u HNK u Varaždinu s platformom Budimo grad, pokušavate diskreditirati moj umjetnički, profesionalni i ljudski integritet. U svom očajničkom pokušaju izvrtanja činjenica i iznošenja neistina oko načina na koji sam kao glumac zaposlen u HNK u Varaždinu, vi se obračunavate sa svojim političkim oponentima iako dobro znate da platforma Budimo grad nije niti postojala kada je još 2014. godine počeo moj kontinuirani rad u HNK u Varaždinu. Istina, taj je rad bio zasnovan na autorskim ugovorima čime se kršilo moje radno pravo jer sam obavljao poslove koji su se imali riješiti ugovorom o radu, što je konačno bio i stav sindikata čiju reakciju prenosim u cijelosti:

Poštovana i uvažena gđo. intendantice Jakovljević,

Središnjici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi obratio se naš član, gospodin Eldan, prezentirajući kronologiju svoga poslovnoga odnosa sa HNK-om u Varaždinu, kao i dopise koje je Vama, ali i Kazališnom vijeću HNK u Varaždinu, te uredu gradonačelnika Grada Varaždina, uputio u prethodnom vremenskom razdoblju, a u kojima na vrlo razložan i objektivan način opisuje svoj višegodišnji poslovni odnos sa HNK-om u Varaždinu u kojem, temeljem višekratnih Ugovora o autorskom djelu, obavlja poslove za narečeno kazalište.

Uslijed činjenice kako su u predmetnim dopisima kronološki, argumentirano i životno logično. iznesene sve činjenice vezane uz status istoga, nema potrebe za ponavljanjem ili citiranjem sadržaja tih dopisa. HSDK u potpunosti podržava potpuno opravdan zahtjev imenovanoga umjetnika da se njegov status riješi na način da se istome ponudi sklapanje ugovora o radu, što uostalom njegov odnos sa HNK-om u Varaždinu i jest.

Naime, s obzirom na način rada umjetnika, opis poslova koje je temeljem ugovora o autorskom djelu dužan obavljati, kontinuiteta rada u dužem vremenskom periodu, tvrdim kako se u predmetnom slučaju ima primijeniti odredba članka 10. stavka 2. Zakona o radu, kao općeg zakona kojima su regulirana prava i obveze strana u radnopravnom odnosu, a kojim je propisano sljedeće;

„Ako poslodavac s radnikom sklopi ugovor za obavljanje posla kojim s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca, ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, smatra se da je s radnikom sklopljen ugovor o radu, osim ukoliko poslodavac dokaže suprotno.“

Dovodeći u korelaciju gore citiranu odredbu Zakona o radu, te činjenicu kontinuiteta rada imenovanoga umjetnika na poslovima za koje ima sklopljen ugovor autorskom djelu, opis poslova, način rada kao i ovlasti poslodavca u smislu nadzora obavljanja poslova i naloga koji se u tom smislu umjetniku mogu izdavati i izdaju, opisani odnos ima sva obilježja radnoga odnosa, u kojem slučaju se imenovanom ima ponuditi na sklapanje ugovor o radu, sa svim pravima i obvezama koja iz njega proizlaze, a također vezano i uz odredbe Zakona o kazalištima.

Uz gore navedeno, očito je kako postoji potreba za radom imenovanog umjetnika koji već godinama radi u Kazalištu, pa je apsolutno protivno zakonu takav kontinuirani angažman podvoditi pod autorski ugovor.

Stoga, molim i tražim da se sa g. Eldanom sklopi ugovor o radu, sukladno odredbama Zakona o radu i Zakona o kazalištima.

Molim da se o predmetnom obavijesti i Kazališno vijeće HNK u Varaždinu.

S poštovanjem,

Domagoj Rebić, mag.iur.
Glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi“

U HNK u Varaždinu odigrao sam dvadeset i četiri premijere, pripremam dvadeset i petu, odigrao stotine repriza, napravio svoje glumačke početke te nakon diplome nastavio raditi. Konačno, u srpnju ove godine potpisao sam ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju od dvije godine, na poziv intendantice Jasne Jakovljević, kako to propisuje zakon o kazalištu - naglašava Nikša Eldan. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video