Vijesti / Kultura

Gradski muzej Varaždin

IZLOŽBA 'ŠOŠTERAJ' Priče o cipelama iz Gradskog muzeja Varaždin

IZLOŽBA 'ŠOŠTERAJ' Priče o cipelama iz Gradskog muzeja Varaždin
Varaždinski.hr

Izložba se priređuje u sklopu ciklusa „Nešto staro, nešto novo“.

Posljednji ovogodišnji program Gradskog muzeja Varaždin je izložba „Šošteraj / Priče o cipelama iz GMV-a“, koja se u prostoru Staroga grada otvara u srijedu, 22. prosinca u 19 sati.

Izložba se priređuje u sklopu ciklusa „Nešto staro, nešto novo“, a nastala je u suradnji kustosice u GMV-u Jelene Rančić i dr. sc. Suzane Kutnjak-Mravlinčić, više predavačice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studijska jedinica Varaždin, suradnoj ustanovi na ovom projektu.

Čizma glavu čuva, šubara je krasi stara je narodna poslovica koja govori da je udobna, funkcionalna i dobro napravljena obuća od davnina imala važnu ulogu za čovjeka. Izradom obuće u prošlosti su se bavili postolari, a njihova se uloga mijenja i smanjuje nakon industrijske revolucije. Razvojem tehnologije i novih materijala proizvodnja se ubrzala, no sam proces oblikovanja i konstrukcije obuće u osnovi je ostao vrlo sličan onomu iz prošlosti.

Kroz odabir izložaka, spoj starog i novog, prikazuju se kontinuitet i mijene u izradi obuće od prošlosti pa sve do danas. Iz muzejskog fundusa izdvojeni su predmeti vezani uz cehovsku i obrtničku proizvodnju cipela, postolarski alati, cilinderica i priručnici, kao i primjerci cipela te likovni prikazi iz prošlosti.

U posebnoj cjelini predstavljaju se i cipele mladih dizajnerica obuće Sare Stojko i Dore Kranjec. Njihove su cipele izrađene kao završni, diplomski radovi studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studijska jedinica Varaždin, smjer Dizajn obuće. Dodatni sadržaj je i film Vedrana Hunjeka, iz kojeg se saznaju pojedinosti o cjelokupnom procesu nastanka cipela danas, od ideje do realiziranog prototipa.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, a postavljena je za razgled do 16. travnja iduće godine.

Napomena: Otvorenje i razgled izložbe priređuju se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video