Vijesti / Kultura

A la Media Noche

FOTO I VIDEO Učenici varaždinske Glazbene škole u Lisinskom izveli tradicionalne španjolske božićne pjesme

FOTO I VIDEO Učenici varaždinske Glazbene škole u Lisinskom izveli tradicionalne španjolske božićne pjesme
Glazbena škola u Varaždinu

Još jedan uspješan projekt je iza učenika i profesora Glazbene škole...

Nakon što je Španjolska bila zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, započela je i uspješna suradnja Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj s Glazbenom školom u Varaždinu, koja je ove godine donijela prezentaciju božićnog CD-a i koncert učenika varaždinske Glazbene škole u Zagrebu. Sinoć, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, nastupili su članovi Mješovitog i Djevojačkog zbora, Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole u Varaždinu, Gudački orkestar, Combo band i Brass kvintet varaždinske Glazbene škole i solisti, a program je vodila Jana Haluza.

Izuzetna je čast zavrijediti povjerenje Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj koje je izbralo Glazbenu školu u Varaždinu kao partnersku instituciju. Međusobna upoznavanja i izgradnja mostova između različitih kultura i naroda kao jamac bolje budućnosti moguća su na razne načine, a ovaj je projekt sigurno jedan od boljih. Ovaj projekt napravljen je uoči 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske, te je dokaz i simbol raznolikosti i širine aktualnih odnosa, koji puštaju korijenje na plodno tlo.

- Glazbena izvrsnost koncerata, na kojima je Glazbena škola u Varaždinu predstavila raznolike i brižljivo pripremljene programe sa španjolskim, hrvatskim i hispanoameričkim božićnim napjevima, koji su obuhvaćali djela iz različitih razdoblja, zaslužna što se kao rezultat suradnje iskristalizirao ovaj CD-a koji predstavlja hommage kulturnim odnosima između Španjolske i Hrvatske i svjedočanstvo je jednog od njihovih plodova. Zbilja smo ponosni što se ova suradnja realizira sa školom punom mladih talenata koje čeka obećavajuća glazbena karijera tijekom koje će, vjerujem, nastaviti posvećivati pažnju španjolskoj i hispanoameričkoj glazbi - istaknuo je Veleposlanik Kraljevine Španjolske Njegova ekselencija Alonsa Dezcallar de Mazarredo u svom je obraćanju prisutnoj publici.

A la Media Noche, božićni CD koji je predstavljen suukus je rada minulih pet godina i prikazuje glazbeno putovanje kroz vrijeme i prostor. Skladbe koje se nalaze na CD-u pomno su birane, a uključuju tradicionalne božićne pjesme iz raznih krajeva Španjolske, kao i djela skladatelja s američkog kontinenta, čija je božićna glazba prožeta utjecajima lokalne glazbe ili afričkih ritmova, uz zadržavanje klasičnih oblika europske glazbe.

Ovaj glazbeni repertoar podijeljen je u dva djela. Skladbe čija je nositeljica profesorica Dada Ruža, povijesni su dio CD-a i obuhvaćaju skladbe i obrade za komorni vokalni ansambl, djevojački i mješoviti zbor a cappella ili uz pratnju klavira odnosno gudačkog orkestra. Poseban dodatak predstavlja nekoliko popularnih španjolskih božićnih pjesama, villiancicosa, briljantno reinterpretiranih u jazz stilu, u aranžmanu nastavnika trube u Glazbenoj školi u Varaždinu, Marka Prepelića.

Sve u svemu, radi se o neobičnom putovanju kroz španjolsku i iberoameričku božićnu glazbu, punom iznenađenja i svježeg zraka.

- Zahvaljujem Veleposlanstvu Španjolske i tvrtki Comsa što su nam ukazali izuzetno povjerenje da ponovno “nadrastemo” sami sebe, da upoznamo izuzetno zanimljivu i prekrasnu glazbenu literaturu te tako svečano obilježimo 30 obljetnicu diplomatskih odnosa naših država. Siguran sam da će ovaj CD svima biti jedan od dražih u kućnoj fonoteci - zaključio je ravnatelj varaždinske Glazbene škole Davor Matačić.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video