Vijesti / Kultura

Put oko svijeta u 9 pjesama

FOTO Jelena Štefanić i Simon Dešpalj snimili koncert za ukrajinske izbjeglice

FOTO Jelena Štefanić i Simon Dešpalj snimili koncert za ukrajinske izbjeglice
Varaždinski.hr

Koncert je snimljen u varaždinskom kazalištu.

Na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu prošle subote, 30. travnja, hrvatska sopranistica Jelena Štefanić i maestro Simon Dešpalj snimili su koncert "Put oko svijeta u devet pjesama". Riječ je o projektu "Around the World in Nine Songs" koji je ova operna pjevačica osmislila kako bi promovirala klasičnu glazbu, ali i skladatelje mlađe generacije u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Na repertoaru ovog koncerta su pjesme koje su posvećene meni ili pak govore o mom životnom putu, pa je i podnaslovljen "To sam ja", prema pjesmi koju je skladala kineska skladateljica Gu Jianfen - rekla je ova poznata hrvatska sopranistica koja je i u vrijeme pandemije uspješno gradila svoju međunarodnu karijeru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na repertoaru koncerta je i skladba švedskog skladatelja mlađe generacije Richarda Hea "An mich" (Posveta meni), ali i mlade hrvatske skladateljice Laure Mjeda Čuperjani, s kojom je suradnju ostvarila nastupajući u Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Glazbena publika imat će priliku čuti i skladbe Victora Herberta "Art is calling for me", zatim Lisztova "Oh! quand je dors" i Rahmanjinova"Ne poj krasavitza" te skladbu Richarda Straussa "Im Abendrot".

- Sve te pjesme na neki način govore o meni, mojim stavovima, mom životu, iako je neke od njih odabrao i maestro Dešpalj, pa se među njima našla i skladba "Agimet Shqiptare" albanskog skladatelja Avnija Mule, oca poznate pjevačice Inve Mule, koja je posvećena njegovim korijenima - rekla je Jelena Štefanić dodavši kako ju posebno raduje skladba hrvatskog skladatelja Alana Kljaića koja je nastala na stihove Dragutina Tadijanovića "Dugo u noć" a napisana je na rođendan njene majke.

Koncert će premijerno biti prikazan 22. svibnja na američkoj platformi SparrowLive, a novac koji će biti prikupljen prodajom ulaznica i donacijama ovi hrvatski glazbenici namijenili su za pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

Ulaznice po cijeni od 16 dolara već su u prodaji, a svi koji žele podržati ovaj humanitarni projekt donaciju mogu uplatiti i bez kupnje ulaznica.

Projekt je prepoznalo i podržalo Ministarstvo kulture i medija, a na američkoj online platformi SparrowLive će biti dostupan od 22. svibnja do 22. lipnja, nakon čega bi trebao biti prikazan i na kineskoj platformi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video