Vijesti / Kultura

izložba

Varaždinac Domagoj Rogina predstavit će se izložbom slika u Galeriji Šira

Varaždinac Domagoj Rogina predstavit će se izložbom slika u Galeriji Šira
Varaždinski.hr

Zagrebačka publika moći će razgledati izložbu slika 'Vrijeme oseke'...

Popularna zagrebačka ljetna Scena Amadeo, u suradnji sa Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, u svojoj 23. sezoni nastavlja i sa serijom izložbi posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima se predstavljaju likovni umjetnici čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

Ove godine izbor je pao na akademskog slikara Domagoja Roginu koji će se 7. srpnja u Galeriji Šira u Preradovićevoj ulici br. 13 predstaviti izložbom slika 'Vrijeme oseke'.

- Uspijemo li s prirodom uskladiti našu svijest o sebi i drugima, a istovremeno i ukrotiti, pa i pokoriti tu istu prirodu, ne dozvoliti joj da nas vuče sa sobom svojom slijepom destruktivnošću, odnosno uspijemo li zaplivati s morskim psima, možemo uvidjeti cjelinu spoznaje. To je cjelina sklada i nereda, vizija divljine i blagosti u istom trenutku. Mislim da upravo to uspijeva dati Domagoj Rogina na svojim slikama - napominje u svom predgovoru izložbi povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović.

Od 2010. godine do danas u ovoj prestižnoj seriji izložbi izlagali su: Izabela Šimunović, Vladimir Filakovac, Denis Krašković, Petar Dolić, Bane Milenković, Vatroslav Kuliš, Marija Ujević, Dominique Jurić, Dora Kovačević, Manuela Pauk i Ivona Jurić.

Uz promociju hrvatskih likovnih umjetnika čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom, ovaj jedinstveni projekt sadrži u sebi još jednu bitnu odrednicu: svi likovni umjetnici koji su već izlagali ili će tek izlagati u navedenom ciklusu u obvezi su da jedan svoj rad sa izložbe poklone Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, čime je udaren temelj danas već respektabilnoj muzejskoj likovnoj zbirci.

Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja 2022.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video