Vijesti / Kultura

PO PRVI PUTA U RODNOM GRADU

U galeriji Zlati Ajngel otvorena izložba mlade i talentirane slikarice Iris Jambrek

U galeriji Zlati Ajngel otvorena izložba mlade i talentirane slikarice Iris Jambrek

Mlada umjetnica predstavila je varaždinskoj publici svoje vrlo zanimljive slike, iznimnog kolorita i kompozicije, na kojima se pojavljuju pomalo neobični likovi i cijeli 'svjetovi', koji pozivaju na istraživanje, putovanje, intrigu.

Varaždinskoj publici u petak navečer predstavila se mlada umjetnica Iris Jambrek, koja je tako po prvi puta izlagala u gradu u kojem je rođena.

Iris Jambrek je mlada umjetnica, rođena 1995. godine, a lani je završila diplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi Zoltana Novaka. Već tijekom studija istaknula se svojim radovima, a zaradila je i nagradu Akademijskog vijeća ALU najuspješnijim diplomantima. Iris je dosad izlagala na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi, a radovi su uvijek bili posebno zapaženi i nagrađivani.

U galeriji Zlati Ajngel se predstavila izložbom radova 'At the Mountains of Madness', a otvorenje izložbe bilo je u petak, 19. kolovoza.

- Naša galerija pokušava svake godine predstaviti i nekoliko mladih umjetnika i autora. U ovom slučaju nije bilo teško izabrati jer je na zagrebačkom salonu Iris Jambrek iskočila sa svojim radovima, pogotovo u kontekstu njene dobi. Pokazala je da se radi o autoru koji obećava i od kojeg možemo očekivati sjajnu budućnost. Kod slikara se moraju poklopiti mnoge stvari, a talent je tu tek jedna mala sitnica. Tu su naravno, dosljednost, zainteresiranost i predanost, ali i igra nekih vanjskih okolnosti, koje se moraju poklopiti. Moram istaknuti da je sve u pripremi izložbe bilo besprijekorno, što je također važan pokazatelj. Ja čestitam autorici, i želim joj puno sreće na njenom putu i da bude ustrajna – istaknuo je Darko Sačić, iz galerije Zlati Ajngel, na otvaranju izložbe.

Naziv izložbe 'At the Mountains of Madness' sugerira povezanost s Lovercraftom, a i sama autorica ističe da mnogo čita knjige i prati filmove te da nerijetko u svemu tome pronalazi inspiraciju.

- Neobični likovi koji bujaju iz organskih nakupina, kompozicije u kojima se razaznaju figure stilizirane kao na nekom dnevnom reljefu, nabijenost formom i nedokučivost prizira, ali i slutnja neke scene, pejzaža, događaja – sve se to stisnulo na platnima Iris Jambrek – istaknuo je u predgovoru Feđa Gavrilović.

Radovi su iznimno bogatog kolorita i kompozicije, pretežito velikih formata, u kojima kao da se vide cijeli svjetovi.

- Iz dominantnog, prijetećeg, zagasito narančastog tona, poput gustog tkanja izranjaju oblici koji podsjećaju na izobličene slike poznate nam stvarnosti. To su snoviđenja jednog izmučenog svijeta, titravi prostori u kojima se forme mijese i spajaju. Užasi nepoznatog koje vreba u našoj imaginaciji i koje umetnica transponira na platna…Ipak, gledajući njihove užase, ne hvata nas strah. Naprotiv, obuzima nas znatiželja prema tim neobičnim silama, kanaliziranima na platnima – stoji u predgovoru.

 

A iza svih tih likova, svjetova, sila, kolorita na dvometarskim planima, krije se jedna skromna i pomalo samozatajna djevojka.

- Ono što mene uvijek prvo zanima jest napraviti dobru sliku, koja može privući publiku, možda pozvati ljude na neko putovanje. Mene slika navodi na istraživanje materijala, boje, a nadam se da će tako i publika krenuti u neko svoje istraživanje. Privlači me ingtriga, istraživanje, putovanje, pa i horor – istaknula je Iris Jambrek.

Uistinu, djela Iris Jambrek pozivaju i vode na neko istraživanje, putovanje, stoga ne bi valjalo propustiti ovu izložbu te provjeriti zašto je ova mlada umjetnica već dosad ostvarila toliko nagrada i priznanja. Ovo je njezina prva samostalna izložba u Varaždinu, gradu u kojem je rođena, a u galeriji Zlati Ajngel se može pogledati do 11. rujna.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video