Vijesti / Kultura

Srijeda u muzeju

Terezija Cukrov održat će koncert na povijesnom klaviru Hammerflügelu

Terezija Cukrov održat će koncert na povijesnom klaviru Hammerflügelu
Gradski muzej Varaždin

U sklopu Srijede u Muzeju...

Nakon ljetne stanke Gradski muzej Varaždin nastavlja ciklus Srijeda u Muzeju, u sklopu kojeg će 7. rujna u palači Sermage koncert na povijesnom klaviru Hammerflügelu održati ugledna hrvatska pijanistica Terezija Cukrov.

Hammerflügel (klavir s batićima) je iz fundusa Glazbene zbirke Gradskog muzeja Varaždin, a nastao je oko 1810. godine u radionici Michaela Rosenbergera (Frohnhof, Frankonija, 1766. – 1832., Beč), poznatoga bečkoga graditelja klavira. Klavir je restauriran u zagrebačkoj umjetničkoj radionici Heferer 2008. godine, nakon čega je na tom raritetnom povijesnom glazbalu održano i nekoliko koncerata. Izvorni Rosenberger je furniran u orah umjesto u trešnju i opremljen dodatnom polugom za treće koljeno. Koljenaste poluge služe za promjenu boje zvuka instrumenta i izvedbu posebnih zvučnih efekata, što uvelike obogaćuje interpretaciju klavirske i komorne glazbe prve četvrtine 19. stoljeća. Odlučujući čimbenici za konstrukciju ovoga klavira bili su njegova tonska svojstva i raspon od šest oktava. Izvorni instrument predstavljao je vrhunac klasične bečke klavirske konstrukcije, odnosno epohu prije implementacije romantičnoga zvučnog ideala, i posebno je prikladan za interpretaciju glazbe Ludwiga van Beethovena i njegovih suvremenika.

Na Hammerflügelu iz GMV-a pijanistica Terezija Cukrov prošle godine izvela je i snimila nekoliko klavirskih sonata W. A. Mozarta u okviru digitalnog projekta ABC Mozart, koji je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, a ovom prigodom odabrala je djela J. Haydna i L. van Beethovena. Svoju glazbenu izvedbu umjetnica će popratiti i tematskim predavanjem o povijesnom glazbalu i stilskom razdoblju u kojem su stvarali skladatelji čija je djela pripremila za koncert u sklopu ove muzejske glazbene srijede.

Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video