Vijesti / Kultura

Folkofonija 2022

Sutra na Kapucinskom trgu počinje FolkoFonija

Sutra na Kapucinskom trgu počinje FolkoFonija
FolkoFonija

Tamburaši, folkloraši, pjevanje i ples na šestom izdanju festivala!

Centar tradicijske kulture Varaždin idejni je začetnik i organizator festivala FolkoFonija koji se u Varaždinu do sada održao već 5 puta, a ove godine slijedi mu i 6. po redu izdanje.

Ovog vikenda, od 9. do 11. rujna 2022. na Kapucinskom trgu u Varaždinu održat će se 6. po redu izdanje međunarodnog festivala FolkoFonija 2022. U dvije večeri građanima će se na pozornici predstaviti brojna kulturno umjetnička društva, folklorni ansambli i tamburaški sastavi iz Grada Varaždina, zatim Varaždinske županije, ali i ostatka Hrvatske te inozemstva.

Prva večer FolkoFonije, „Večer tamburaške glazbe“ u petak 9.9.2022, od 19:30 na Kapucinski trg donosi karakteristične zvukove tambura. U devedeset minutnom programu na glavnoj pozornici predstavit će se tamburaški orkestri i sastavi  iz nekoliko kulturno umjetničkih društava Varaždina i Varaždinske županije.

Nakon prave tamburaške poslastice, u subotu slijedi pravo veselje za sve ljubitelje folklora i tradicijske umjetnosti, ali i one koji će to tek postati. Od 10:00 sati, Kapucinski trg rezerviran je za nekoliko interaktivnih radionica te sajam i predstavljanje brojnih Udruga s područja Varaždinske županije koje se bave očuvanjem i promoviranjem tradicijske kulture i baštine. Već prepoznatljivu radionicu izrade tradicijskog nakita Centar tradicijske kulture održat će za sve zainteresirane, a uz nju će stručni voditelji održati i nezaobilazne plesne radionice za najmlađe čuvare tradicijske baštine. Uz sve to, građani će moći razgledati šarenilo ručnih radova različitih Udruga žena te isprobati tradicionalne domaće slastice. 

Nakon bogatog cjelodnevnog programa vraćamo se na glavnu pozornicu Kapucinskog trga gdje će šarolik program izvesti folklorni ansambli Varaždinske županije i ostalih krajeva Lijepe naše te gostujuće grupe. Na drugoj večeri FolkoFonije, „Večeri folklora“ u subotu 10.9.2022 u 19:30 sati, zanimljivim izvedbama predstavit će se Folklorni ansambl Centra tradicijske kulture Varaždin, KUD „Hrvatskih željeznica“ Varaždin, KUD Sv. Jana Jastrebarsko, HKPD „Matija Gubec“ Tavankut, KUD „Ježek“ Beretinec, KUD „Elizabeta“ Jalžabet, KUD „Salinovec“ te KUD „MAK“ Trnovec. 

U nedjelju 11.9.2022., Centar tradicijske kulture će od 10:00 sati otvoriti svoja vrata na adresi Ulica kralja Petra Krešimira IV/6 (kraj VTV-a) i omogućiti besplatan ulaz na izložbu bogatog tradicijskoj fundusa.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.