Vijesti / Kultura

Srijeda u muzeju

Srijeda u Muzeju donosi predavanje o pravniku, političaru i sokolašu Peri Magdiću

Srijeda u Muzeju donosi predavanje o pravniku, političaru i sokolašu Peri Magdiću
Gradski muzej Varaždin

Predavanje se priređuje uz 100. obljetnicu smrti Pere Magdića.

Na Srijedi u Muzeju, koja je na rasporedu 14. rujna, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin održava se predavanje o Peri Magdiću, hrvatskom pravniku, političaru i sokolašu.

Pero Magdić (Ogulin, 3. srpnja 1863. – Varaždinbreg, 23. rujna 1922.) studirao je pravo u Zagrebu, a pripravnički staž od 1890. godine odrađivao je u Varaždinu. Samostalno radi od 1898., kada je zatražio zavičajnost Slobodnoga i kraljevskoga grada Varaždina. To mu je omogućilo izlazak na izbore i rad u Gradskom zastupstvu. Kao pravaš radio je protiv režima bana Khuen-Héderváryja, podupirao je Riječku rezoluciju, kao i osnutak Hrvatsko-srpske koalicije. Tijekom Velikog rata bio je varaždinski gradski načelnik, a od ožujka 1920. veliki župan Varaždinske županije te civilni povjerenik Međimurja. Kao sportaš pokrenuo je rad Hrvatskog sokola u Varaždinu (1902.) i bio njegov doživotni starješina. Bio je i nakladnik nekoliko lokalnih oporbenih novina te autor kraćih putopisnih i političkih brošura. Doprinio je rastu i očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u Međimurju, a njegov plakat iz studenoga 1918. godine Na noge braćo – domovina nas treba! smatra se jednim od najboljih domoljubnih plakata. Pero Magdić bio je otac desetero djece. Pokopan je na varaždinskom groblju.

Predavanje se priređuje uz 100. obljetnicu njegove smrti, a pripremili su ga upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu dr. sc. Vladimir Huzjan i muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak. Suorganizator je Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu.

Predavanje počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan. Također, prenosit će se i uživo na medijima: Facebook stranicama i YouTube kanalu GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video