Vijesti / Kultura

POVRATAK MRAČNOG PRIPOVJEDAČA

Predavanje 'Historia draconum - povijest zmajeva' Kristijana Petrovića ovoga petka u Maderi

Predavanje 'Historia draconum - povijest zmajeva' Kristijana Petrovića ovoga petka u Maderi

Nije za mlađe od 15 godina.

Nakon kraće ljetne stanke, poznati varaždinski mračni pripovjedač, iliti The Dark Storyteller, Kristijan Petrović ponovno se sa svojim predavanjima vraća na varaždinsku društvenu scenu. Premijerno ispričana u svibnju ove godine, "Historia draconum - povijest zmajeva" priča je koja je do sad naišla na zamjetan odaziv javnosti, što i ne čudi s obzirom kako je glavni protagonist ove priče jedno od najčešćih bića mitova, bajki i legendi – zmaj.

Za njih kažu kako su hodali zemljom davno prije ljudi. Neki su od njih i sami bili prisutni stvaranju svijeta, a tijekom vremena su ih upoznali svi narodi. U Grčkoj su im se suprotstavljali junaci i bogovi, u Rimskom carstvu su progovorili i dobili prva imena. Kelti su im se obraćali kako bi naučili ono što nisu znali, a Anglosaksonci su strepili od samog spomena njihova imena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Živjeli su na vrhovima planina, u pećinama, šumama, bespreglednim podzemnim hodnicima, kao i u tihim podvodnim dubinama. Njihov je napad bio brz i nemilosrdan. Zamjetno čujan lepet ogromnih krila nagovještavao je kaos i vatru koja bi uništila čitava sela, a s njima i ljude, stoku, usjeve. Nemalo su puta bili postavljani kao čuvari nekog blaga koje su ljubomorno čuvali. Ponekad su preusmjeravali tok rijeke, a ponekad bi branili prilaz jedinom izvoru pitke vode. Katkad su izazivali potrese.

Kako bi ih udobrovoljili, ljudi su često žrtvovali svoje najmilije – malenu djecu ili još neudate kćeri. Neki su se čak i zaljubljivali, a neki bili prijateljski raspoloženi. Dijelovi njihova tijela, nakon što bi bili ubijeni smatrani su najvrijednijim predmetima koji su se prodavali po vrtoglavim cijenama. Njihove su ljuske smatrane neprobojnim, za zube se smatralo kako odbijaju neprijatelje i napade divljh životinja, dok je krv garantirala besmrtnost.

Neki su od njih gmizali, dok su neki letjeli. Neki su od njih rigali vatru, dok su oni drugi ubijali smrtonosnim zadahom, koji je bio otrovan. No, ni jednog od njih niste smjeli pogledati u oči. Ne postoji narod koji tijekom svoje povijesti nije zabilježio pojavu ili napad jednog od najzanimljivijih i svakako najčešćih stvorenja folklora i mitologije – zmaja.

Zapisi o zmajevima pojavljuju se još na babilonskim glinenim pločama, a tijekom stoljeća su ga opisivali i svi ostali. Svakako je bio prisutan i u slavenskoj mitologiji pa tako i danas se još tu i tamo može čuti pokoja priča o tim stvorenjima koja hiberniraju ispod mnogih gradova Hrvatske. Tako se na primjer, Međimurska županija može pohvaliti, po svemu sudeći, najvećim brojem zmajeva koji drijemaju ispod gradova i općina. Zovu ih Pozoji.

Sve o zmajevima, njihovim navikama, vrstama te zašto ih ipak ne smijete pogledati u oči doznajte na predavanju Kristijana Petrovića "Historia draconum – povijest zmajeva", ovog petka u Caffe baru Madera s početkom u 20h. Ulaz je besplatan, a predavanje nije za osobe mlađe od 15 godina.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video