Vijesti / Kultura

varaždinske barokne večeri

52. Varaždinske barokne večeri predstavljene u Beču, Raymondu Rojniku nagrada 'Metron'

52. Varaždinske barokne večeri predstavljene u Beču, Raymondu Rojniku nagrada 'Metron'
Koncertni ured

U glazbenom dijelu programa u Hrvatskom centru u Beču nastupili su profesori varaždinske Glazbene škole Blanka Tkalčić i Danijel Oto te učenici Ivona Dominik i Ivan Pal.

U Hrvatskom centru u Beču predstavljene su 52. Varaždinske barokne večeri, a ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin Raymondu Rojniku tom je prigodom uručena Kulturna nagrada Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata u Beču „Metron” za njegov doprinos uspostavi suradnje s gradišćanskim Hrvatima u Hrvatskom centru u Beču te Gradišću, kao i povezivanju Varaždina i Varaždinske županije s austrijskom pokrajinom Gradišće, u kojoj živi oko 35 tisuća gradišćanskih Hrvata.

Pozdravljajući okupljene veleposlanik Republike Hrvatske u Beču Nj. E. Daniel Glunčić istaknuo je:

„Drago mi je da u Beču možemo predstaviti ovaj autentični festival koji se već desetljećima održava u hrvatskoj baroknoj kontinentalnoj prijestolnici. Godinama se program Varaždinskih baroknih večeri predstavljao u prostorima Veleposlanstva i drago nam je da nakon dvije pandemijske godine ponovno smo se mogli okupiti i doznati što donose ovogodišnje Barokne večeri. Za ovo okupljanje u Hrvatskom centru postoji itekako valjan razlog, jer ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin g. Rojnik kao dobitnik ove nagrade najbolji je dokaz kako se njeguje suradnja Hrvata iz Gradišća i Varaždinaca. Potvrda je ovo i dubokih veza, ali i poticanja novih koje će zasigurno u godinama koje slijedi biti još uspješnije”.

Predstavljanju programa 52. Varaždinskih baroknih večeri nazočio je i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji je podsjetio i na kulturne veze između Varaždina i Beča.

„Mi se trudimo preko kulture promovirati Varaždin u svijetu, a ono što nas povezuje je i povijest, pa i kazališta. Zgrada varaždinskog HNK-a bila je prvi samostalni projekt bečkog arhitekta Hermanna Helmera koji je projektirao kasnije brojne zgrade. Varaždinske barokne večeri jedne su od glavnih hrvatskih kulturnih manifestacija i drago mi je da vas mogu pozvati na festival koji će potrajati dva tjedna u baroknom gradu i pružiti poseban osjećaj i doživljaj svim gostima”, naglasio je gradonačelnik Bosilj.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić predstavio je program festivala čija je zemlja partner ove godine Irska.

„Dragocjena su nam partnerstva sa zemljama koje su zemlje partner Varaždinskih baroknih večeri, jer to je i svake godine i novi iskorak i podizanje ljestvice kvalitete festivala. Svaka od država predstavlja svoje posebnosti u glazbi i kulturi, a ono što mi je posebno drago je da u Varaždin ove godine stižu iz Irske i mladi glazbenici, koji će pokazati kako se i rana glazba u Irskoj podučava i proučava već od osnovnog glazbenog obrazovanja. Posebnost je i što će svaki od glazbenih gostiju iz Irske izvesti i neko djelo iz bogate hrvatske barokne glazbene ostavštine”, istaknuo je ravnatelj Bobić dodajući kako će se u sklopu Festivala obilježiti i 25-te godišnjice diplomatskih odnosa.

Primajući nagradu „Metron” ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik zahvalio je na uspješnoj suradnji u proteklim godinama koja je rezultirala i bogatom kulturnom razmjenom.

„Ova nagrada priznanje je i svima koji su proteklih godina s obje strane granice sudjelovali u širenju ne samo kulturnih već i gospodarskih veza i vjetar nam je u leđa svima da našu uspješnu suradnju nastavimo i dalje. Zahvaljujem i što će ove godine ljubitelji barokne glazbe doći u Varaždin u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri”, rekao je Rojnik.

U glazbenom dijelu programa u Hrvatskom centru u Beču nastupili su profesori varaždinske Glazbene škole Blanka Tkalčić i Danijel Oto te učenici Ivona Dominik i Ivan Pal.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video