Vijesti / Kultura

VBV

FOTO & VIDEO Irish Baroque Orchestra i raskošni vatromet na otvorenju 52. Varaždinskih baroknih večeri

FOTO & VIDEO Irish Baroque Orchestra i raskošni vatromet na otvorenju 52. Varaždinskih baroknih večeri
Varaždinske barokne večeri

Svečano je jučer bilo u varaždinskoj katedrali.

Svečanim otvorenjem, vatrometom, nastupom sastava Comhaltas Ceoltóirí Éireann i uvodnim koncertom Irish Baroque Orchestra u katedrali, jučer su započele 52. Varaždinske barokne večeri. 

Varaždinske barokne večeri (23.9.2022.) Varaždinske barokne večeri 23.9.2022.

Nakon što su proteklih dvije godine Varaždinske barokne večeri održane zbog pandemije u smanjenom obimu, ove su se godine u svom 52. izdanju vratile u punom sjaju i raskoši barokne glazbe. Vrhunski Irish Baroque orkestar, pod umjetničkim vodstvom Toma Fostera i mezzospranistica Katie Bray, oduševili su brojnu publiku koja se okupila na svečanom koncertu otvorenja u Varaždinskoj katedrali. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Varaždinske barokne večeri najdugovječniji je i najznačajniji festival rane glazbe u Europi koji se održava na ponos gradu Varaždinu i svim njegom stanovnicima već 52. godine. Naš grad će idućih dana biti europska barokna prijestolnica u kojoj će nastupiti više od 500 umjetnika. Posebno me veseli što je ovogodišnja zemlja partner Irska i što ćemo i večeras na otvorenju imati priliku uživati u koncertu jednog od najboljih svjetskih baroknih orkestara. Puno toga veže naše zemlje, a ova suradnja je dokaz kako je glazba univerzalni i svima razumljivi jezik i najbolji način među ljudima i narodima - istaknuo je pozdravljajući uzvanike i ljubitelje barokne glazbe varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, dodavši i kako se Varaždinci ponose svojom baroknom baštinom koja je ne samo obogatila hrvatsku, već i europsku glazbenu umjetnost u cjelini, a glazba je utkana u ovaj grad kao obraz njegovog ukupnog identiteta. 

Gradonačelnik Bosilj zahvalio je i na velikom angažmanu irskom veleposlaniku u RH kao i Irskom kulturnom institutu koji su uvelike doprinjeli održavanju ovogodišnjeg festivala s Irskom kao zemljom partner. 

- Irska je počašćena što može biti ove godine zemlja partner Varaždinskim baroknim večerima jer je ovo i sjajna prilika da gradimo kulturne veze između naših dviju zemalja. Irski barokni orkestar kao i drugi glazbenici koji iz Irske stižu u Varaždin pokazat će veličinu i jačinu barokne glazbe u Irskoj. Zahvaljujem kolegama u Irskom kulturnom institutu što promiču irske glazbenike u inozemstvu. Drago mi je i što ćemo u Varaždinu imati Irish corner na Kapucinskom trgu s irskom gastronomijom, glazbom i plesom. Zahvaljujem organizatorima Varaždinskih baroknih večeri na odličnoj suradnji i što ćemo zajedno na ovom festivalu omogućiti i glazbenicima iz Hrvatske i Irske da pokažu svoj talent, vještine. Predivan Varaždin je idealno mjesto za sve nas da uživamo u baroknoj glazbi - naglasio je N. E. Ruaidhri Mark Dowling, veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj. 

U ime stalnog pokrovitelja Varaždinskih baroknih večeri, predsjednika RH Zorana Milanovića okupljenima se obratio njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima, koji je rekao: - Posebno me veseli što se svake godine početkom jeseni nalazimo u ovom krasnom gradu i na ovom jedinstvenom festivalu. Vrijeme je koje je pred nama prepustimo onima zbog kojih smo se ovdje našli, a to su umjetnici i to je muzika. Neka govori muzika“. 

Puno lijepih trenutaka na ovom velikom i važnom festivalu publici i glazbenicima uz čarobne zvuke barokne glazbe poželjela je i ministrica kulture i medija i izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. 

- Uvijek kada dođemo u Varaždin i vidimo to bogatstvo baštine koje nas okružuje čini nam se sasvim razumljivim da je ovdje nastao i razvija se ovaj barokni festival, međutim znamo da na tome moramo zahvaliti generacijama velikih hrvatskih i varaždinskih umjetnika koji su dali svoj doprinos. U tom smislu čestitala bih organizatorima, posebice ravnatelju da tu lijepu tradiciju i dalje razvijaju. Uz spominjanje Irske koja je ove godine partner ja bih posebno istaknula jednu vrijednost ovog festivala, a to je činjenica da umjetnički ravnatelj uvijek u program uvrsti hrvatske barokne skladatelje, ponekad otkriva i nove partiture i tako svjedočimo novim praizvedbama i to je ono što ovom festivalu daje još veću vrijednost. Ovdje smo u katedrali i treba spomenuti da će se svečanim koncertom obilježiti i srebrni jubilej utemeljenja Varaždinske biskupije i zahvaljujem se kao ministrica kulture medija i Vama, oče biskupe i svima koji otvaraju svoje prostore za glazbe i umjetnosti, jer to ovdje u Varaždinu za sve nas ima posebno iskustvo - istaknula je ministrica Obuljen Koržinek. 

Vezana vijest:

Total baroque - Irish corner IRSKA - ZEMLJA PARTNER FOTO Bili smo na Kapucinskom osjetiti irski duh u glazbi, hrani i pivu, bacite pogled

U vanjskom dijelu otvorenja 52. Varaždinskih baroknih večeri predstavljen je projekt sonifikacije Varaždinskih baroknih večeri, a kod Starog grada ples i tradicionalne zvuke irske glazbe predstavili su gosti iz Irske „Comhaltas Ceoltoiri Eireann“. Prva je festivalska večer  zaokružena vatrometom na nebu baroknoga grada. 

Ove će godine 52. Varaždinske barokne večeri donijeti 30-ak koncerata u Varaždinu i na gostovanjima u šest hrvatskih županija sve do 9. listopada.

picture
 

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.