Vijesti / Kultura

LIKOVNA UMJETNOST

Hrvoje Svaty izlaže u Galeriji HDLU, otvorenje je 27. rujna

Hrvoje Svaty izlaže u Galeriji HDLU, otvorenje je 27. rujna
HDLU

Ovo je njegova prva samostalna izložba u rodnome gradu.

Prva samostalna izložba mladog varaždinskog slikara Hrvoja Svaty pod nazivom „Čuvari grada Varaždina (modna priča)“ bit će otvorena u utorak 27. rujna, s početkom u 19 sati, u Galeriji HDLU Varaždin.

Hrvoje Svaty rođen je 11. prosinca 1995 u Varaždinu. Završio je Srednju strukovnu školu u Varaždinu smjer Likovna umjetnost - modul grafički dizajn s odličnim uspjehom, kao najbolji  učenik svoje generacije. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci upisao je te 2014. godine smjer Likovna pedagogija, sve module kao što su: slikarstvo, kiparstvo i grafiku. Na petom semestru odlučio se za modul grafika. Tijekom studiranja na trećoj godini, uz poticaj profesorice Maje Franković, dobio je Rektorovo priznanje za uspješno promoviranje riječkog Sveučilišta. U sklopu Erasmus projekta 2018./2019. četiri mjeseca boravio je u Oviedu, u Španjolskoj, u školi primijenjene umjetnosti gdje je usavršavao i učio nove tehnike tradicionalne grafike.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz to što je studirao 2019. bio je uključen u projekte kao što su: "Granice" (oslikavanje pothodnika) u sklopu Dana kulture u Rijeci, a u dogovoru s Riječkom i Zagrebačkom likovnom akademijom  sudjelovao je i u projektu "Simulacije". U svojem petogodišnjem obrazovanju višestruko je nagrađivan. Tri godine za redom osvojio je prvu nagradu za najbolji studenski rad na likovnoj kolonije pod nazivom "Pul Kaštela"  i dvije godine za najbolji rad "Ex  Tempore". Na Međunarodnom susretu likovnih umjetnika u Čabru osvojio je prvu nagradu za najbolji rad te je rad otkupljen za Ured gradonačelnika. Član je HDLU-a Varaždin.

O njegovoj izložbi Klara Macolić Kuparić kaže:

- Dok suvremena likovna umjetnost, potaknuta sirovom realnošću, propitkuje bit egzistencije te kod promatrača izaziva gorčinu, Hrvoje Svaty izloženim se djelima izolira od kritičke objektivnosti te nas uvodi u vlastiti imaginarij. Dakle, njegove ilustracije projekcija su osobne estetike, a ne odraz kritičkog osvrtanja na problematiziranu svakodnevicu izazvanu pandemijskim okolnostima, ratom u Ukrajini te otupljivanjem društva na nove informacije. Kako su izložena djela primarno namijenjena modnoj ilustraciji, jedini motiv koji se pojavljuje varijacije su muških i ženskih figura. Te su figure nacrtane u jednom potezu, s lakoćom i naknadno kolorirane intenzivnim bojama. Gomilanjem pozitivnih simbola, poput rumenih stiliziranih anđeoskih oblika, kao glavna tema izloženih ilustracija ističe se „ljubav“. Ona se može interpretirati na brojne načine koje autor ostavlja samom gledatelju i posjetitelju izložbe na izbor. Pored radova na papiru, izložba uključuje i samostojeće prostorne instalacije koje potiču posjetitelje na interakciju te podižu izložbu na bajkovitu razinu.Cijela izložba koncipirana je kao odmak od dnevne rutine te iskorak u iracionalan svijet mašte, prilagođen djetinjoj razigranosti, ali i svima onima koji se tako osjećaju.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video