Vijesti / Kultura

srijeda u muzeju

FOTO Otvorena je izložba o životu i djelu hrvatskog povjesničara Rudolfa Horvata

FOTO Otvorena je izložba o životu i djelu hrvatskog povjesničara Rudolfa Horvata
Gradski muzej Varaždin

Izložba je priređena u povodu obilježavanja 75. obljetnice smrti Rudolfa Horvata.

Nakon premijernog predstavljanja u Koprivnici, memorijalna dokumentarna izložba o životu i djelu hrvatskog povjesničara dr. Rudolfa Horvata otvorena je u Varaždinu u sklopu Srijede u Muzeju.

Izložba je priređena u povodu obilježavanja 75. obljetnice njegove smrti u suradnji Muzeja grada Koprivnice, Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja Međimurja Čakovec.

Autor stručne koncepcije izložbe je Dražen Ernečić (MGK), a stručne suradnice su Spomenka Težak (GMV) i Ana Šestak (MMČ).

Rudolf Horvat (Koprivnica, 14. 3. 1873. – Zagreb, 25. 5. 1947.) autor je iznimnog opusa s više od 50 knjiga i 1200 novinskih članaka. Kratko vrijeme bio je učenik varaždinske Franjevačke gimnazije. Varaždinska gradska vlast 1909. godine angažirala ga je da napiše knjigu o povijesti grada Varaždina, čime se bavio gotovo 30 godina.

Rezultati njegova istraživanja, odnosno rukopis koji se čuva u Gradskome muzeju Varaždin, objavljeni su u dvjema knjigama tek u novije vrijeme: Povijest grada Varaždina tiskana je 1993., a Kulturna povijest Varaždina 2020. godine.

 

Najnovije

Reci što misliš!