Vijesti / Kultura

varaždinske barokne večeri

FOTO Promocija CD-a i čembala, izložba i koncert mladih irskih glazbenika kao uvertira u drugi festivalski vikend

FOTO Promocija CD-a i čembala, izložba i koncert mladih irskih glazbenika kao uvertira u drugi festivalski vikend
Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri gostovale su sinoć u Općini Gornji Kneginec, a održavale su se i u Varaždinu...

Promocijom CD-a Laura i Pavo, dvoje vrsnih hrvatskih glazbenika, violinistice Laure Vadjon i čembalista Pavla Mašića, promocijom novog čembala  i njihovim zajedničkim koncertom  u varaždinskoj palači Sermage započeo je osmi dan 52. Varaždinskih baroknih večeri.

„Ovaj program je presjek naših najdražih kompozicija koje sviramo zajedno, ali smo birajući ih imali na umu da što bolje prikažemo i ovo novo čembalo, koje ćemo koristiti i mi na Korčuli na Korčulanskom baroknom festivalu i sigurno na Varaždinskim baroknim večerima. Željeli smo ovdje i predstaviti naš novi zajednički nosač zvuka, jer u Varaždinu se okupilo puno dragih nam ljudi, a i Varaždinske barokne večeri su „the festival“ u Hrvatskoj“, istaknula je Laura Vadjon.

„Probali smo već ovo novo čembalo rad dvojice majstora Mihovila Depola i Zlatka Pavlinića na Korčuli. Stvarno je velika „stvar“ za svaku sredinu, ne samo imati graditelja instrumenta, već i osigurati čembalo za manja mjesta poput Korčule“, dodao je čembalist Pavao Mašić.

Varaždinske barokne večeri gostovale su sinoć u Općini Gornji Kneginec gdje su u tamošnjoj crkvi nastupili Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augistin Mršić. U Varaždinu je festivalska večer protekla uz irske glazbenike, ali i zanimljivu izložbu postavljenu u predvorju Koncertne dvorane u  varaždinskom HNK-u.

„Povijest Irske u 100 riječi“ predstavlja u malom riječi koje potječu iz Gaelske Irske, a „proizvod“ su bogate i raznolike tekstualne kulture koja je pisana od šestog stoljeća. Pružaju danas uvid u svakodnevni život Iraca, što su jeli, pili, kako su se odijevali, što su voljeli, ali i kako su lagali.

„Ovaj izložba pripremljena u Kraljevskoj irskoj akademiji. Pokazuje povijest Irske, pojmove i riječi, koji su se mijenjali kroz stoljeća, ali se zadržali i do današnjih dana. Drago nam je da i ovom izložbom možemo predstaviti Irsku posjetiteljima Varaždinskih baroknih večeri i varaždinskog kazališta u godini kada je Irska zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri“, istaknula je konzulica Irske u RH Aisling Kearns.

„Irska je vrlo slična Hrvatskoj. Imali su tešku povijest, ali imaju prekrasnu kulturu, prekrasnu povijest koju kroz ovih 13 plakata možemo vidjeti  i upoznati. Mislim da je ovo nastavak krasne suradnje između Irskog veleposlanstva i Grada Varaždina, koja je kulminirala na Varaždinskim baroknim večerima, ali nakon toga će se nastaviti, jer zaista imamo prave prijatelje u Irskom veleposlanstvu“, naglasio je na otvorenju izložbe varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

Mladi glazbenici iz Irske okupljeni u „Irski barokni orkestar mladih“ posjetitelje koncerta u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a proveli su na glazbeno-povijesno putovanje u vicekraljevski dvor u Dublinskom dvorcu s programom „Dublinska veselja“.

„Počašćeni smo što možemo nastupiti na Varaždinskim baroknim večerima i zahvalni smo što nam nam Culture Ireland i Veleposlanstvo Irske u Republici Hrvatskoj pružili priliku da nastupimo na ovom divnom festivalu i uživamo u vašem gradu u kojem nam je prekrasno“, poručili su iz mladi glazbenici.

Irski barokni orkestar mladih djeluje u suradnji s Irskom udrugom orkestara mladih i okuplja nadarene mlade glazbenike u dobi od 18 do 25 godina. Pod vodstvom umjetničke direktorice Claire Duff i mentora iz Irskog baroknog orkestra pruža iznimno iskustvo mladim glazbenicima u obrazovanju povijesno osviještenog izvođenja barokne glazbe i podržavajući ih na putu njihovog glazbenog puta.

Na programu 52. Varaždinskih baroknih večeri večeras je još jedna glazbena „poslastica“. Koncert povodom 25 godina diplomatskih odnosa Izraela i Republike Hrvatske održat će glazbenici Barrocade Israeli Baroque Collectiva i poznati svjetski glazbenik kontratenor Janiv'd Or.

Vraćaju se i programi u Irish corner na Kapucinskom trgu u kojeg u 17 sati stiže irska chefica Kathy Evans, a nakon prošlotjedne odgode prvog dana listopada zajednički će koncert održati gudački kvintet i punk rock grupa Crna Kronika pod nazivom "Baroque 'n' Roll & Crna Kronika", dok irske ritmove donosi i skupina Tri Fir oko 21.30.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video