Vijesti / Kultura

Dame u povijesnim haljinama

FOTOGALERIJA Nesvakidašnja modna revija u Gradskom muzeju: 'Dame u povijesnim haljinama' pokazale modu nekih minulih vremena

FOTOGALERIJA Nesvakidašnja modna revija u Gradskom muzeju: 'Dame u povijesnim haljinama' pokazale modu nekih minulih vremena
Gradski muzej Varaždin

Prema dostupnim slikama i fotografijama žena iz povijesti prišlo se izradi haljina...

U sklopu Srijede u Muzeju Udruga Varaždinska građanska garda predstavila je svoj projekt pod nazivom Dame u povijesnim haljinama. Osmišljavanje projekta trajalo je gotovo 20-ak godina, a oslanjalo se na ideju uvođenja aktivnosti u kojima će sudjelovati žene unutar Udruge.

Modna revija 'Dame u povijesnim haljinama' u Gradskom muzeju Varaždin

Od skromnih početaka, uglavnom kroz donacije od nekoliko povijesnih haljina iz inozemstva, prijelomni trenutak u njegovoj realizaciji bilo je uključivanje kustosice u GMV-u Spomenke Težak i restauratorice u GMV-u Melite Krnoul u suradnju na projektu s članicom Udruge Vesnom Loparić.

Kao referentno razdoblje iz povijesti Varaždina i Varaždinske građanske garde odabrano je ono od 1830. do 1930. godine, iz kojeg su se izdvojile žene koje su svojim radom i angažmanom zadužile grad. Premda javno djelovanje žena u tom razdoblju nije bilo osobito prihvatljivo, mnoge od njih uspjele su ostvariti svoje ideje te posredno ili neposredno doprinijeti boljitku Varaždina.

Prema dostupnim slikama i fotografijama žena iz povijesti prišlo se izradi haljina, a članice Udruge međusobno su podijelile uloge i „preuzele“ identitet zaslužnih Varaždinki. Personifikacijom osoba iz prošlosti žele se naglasiti zasluge dama iz minulih vremena, ponajprije onih koje su na neki način bile vezane uz Varaždinsku građansku gardu, a cijelim projektom nastoji se motivirati današnje generacije Varaždinki.

Projekt Dame u povijesnim haljinama prezentirale su kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda kroz svojevrsnu modnu reviju, prilikom koje će svaka od njih s nekoliko riječi predstaviti i zaslužnu Varaždinku iz povijesti.

Najnovije

Reci što misliš!