Vijesti / Kultura

Podrum ponedjeljkom

Danas u P4 otvorenje izložbe u suradnji s Foto klubom 'Sloboda'

Danas u P4 otvorenje izložbe u suradnji s Foto klubom 'Sloboda'
Foto: Andrej Švoger

U fokusu izložbe je minuli život koji je svojom snagom utjecao na autore da ga kroz fotografski medij transponiraju u suvremeno doba.

Nakon Graza u Austriji i galerije dvorca Batthyanni u Ludbregu kao prve sredine u Hrvatskoj gdje je bila postavljena, podrumski prostor Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 i varaždinska VANIMA, domaćini su neobično zanimljive fotografske izložbe pod nazivom 'Ljudi'. Riječ je o izložbi tri člana varaždinskog Foto kluba Sloboda i to Foto studija Merlić, Branka Težaka i Andreja Švogera.

Izloženo je 30-ak fotografija. Kroz koncept studijskih portreta Foto studija Merlić s početka 20. stoljeća, preko motiva običnih ljudi  u ruralnim sredinama hrvatskog Zagorja Branka Težaka, do suvremenog viđenja seoske svakodnevice Andreja Švogera, u fokusu izložbe je minuli život koji je svojom snagom utjecao na autore da ga kroz fotografski medij transponiraju u suvremeno doba.

Postav izložbe na neki način prati i tehnološki razvoj suvremene fotografije 20 stoljeća. Fotografije foto studija Merlić nastajale su od 1915. godine na staklenim pločama, ruralne motive Branko Težak snimao je fotoaparatom na celuloidni film, a Andrej Švoger spada u suvremeni naraštaj digitalnih fotografa.

- Foto klub Sloboda Varaždin inače već 70-ak godina okuplja fotografe profesionalce i amatere, zaljubljenike u 'svoja škljocala' i pasionirane kreativce kojima nikad ne nedostaje tema za analize, razmjenu i skupljanje informacija o predmetu njihovog životnog interesa, pa je tako ovo izložba i samostalna i klupska istovremeno - kaže akademski slikar Darko Sačić koji potpisuje katalog ove zanimljive izložbe.

Izložba će, kao jedna u nizu što ih ove godine organizira i priređuje varaždinska VANIMA  u sklopu treće sezone programa Podrum ponedjeljkom, biti otvorena u ponedjeljak, 17. listopada u 19 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.