Vijesti / Kultura

mješoviti pjevački zbor

Zbor Chorus angelicus izveo velebnu 'Missu solemnis' van Beethovena u Varaždinu i Szombathelyju

Zbor Chorus angelicus izveo velebnu 'Missu solemnis' van Beethovena u Varaždinu i Szombathelyju
Chorus Angelicus

Posjetitelji koji su ispunili franjevačku crkvu uživali su u ovom izvođački vrlo zahtjevnom djelu.

Mješoviti pjevački zbor Chorus angelicus izveo je 16. listopada 2022. godine u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu velebnu Missu solemnis L. van Beethovena uz simfonijski orkestar Savaria iz Mađarske, zbor Koinonia iz Beča, soliste Margaretu Klobučar, sopran, Martinu Gojčeta Silić, mezzosopran, Zoltána Megyesija, tenora i Marcella Krokovaya, baritona.

Ovim koncertom nastavljena je dugogodišnja praksa zbora Chorus angelicus u izvođenju najvećih djela svjetske glazbene baštine uz simfonijski orkestar i vrhunske soliste.

Posjetitelji koji su ispunili franjevačku crkvu uživali su u ovom izvođački vrlo zahtjevnom djelu za čiju izvedbu je maestro Anđelko Igrec okupio gotovo 150 izvođača iz tri europske države s bogatom glazbenom tradicijom i kulturom.

Na izvedbama je mo. Igreca zbog spriječenosti zamijenio mo. Imre Kollar, koji je djelovao kao dirigent u Mađarskoj državnoj operi u Budimpešti, a trenutno je glavni dirigent Dohnanyi simfonsijkog orkestra mladih te pomoćni dirigent Mađarskog državnog simfonijskog orkestra.

Ovo djelo, kojem je sam skladatelj namijenio i zabilježio u partituri da „Od srca – neka ide – k srcu“ još je jedan dar od srca zbora Chorus angelicus i njihovog dirigenta Anđelka Igreca varaždinskoj publici koja je ponovno pokazala kako cijeni i dugim pljeskom redovito nagradi vrhunske glazbene događaje.

Dan ranije, 15. listopada, koncert je izveden i u Koncertnoj dvorani Bela Bartok u Szombathelyju u Mađarskoj za koje su izvođači također primili izuzetno pozitivne kritike i reakcije publike.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video