Vijesti / Kultura

'Horizonti rimske Panonije': U Slavonskom Brodu otvorena gostujuća izložba varaždinskog muzeja

'Horizonti rimske Panonije': U Slavonskom Brodu otvorena gostujuća izložba varaždinskog muzeja
Gradski muzej Varaždin / Andrej Švoger

Izložba objedinjuje antičku građu s varaždinskog i brodskog područja i donosi priču o životu na području najveće rimske provincije.

Izložbom 'Horizonti rimske Panonije' Gradski muzej Varaždin gostuje u Slavonskom Brodu. U srijedu, 26. listopada, u večernjim satima tamo je upriličen program svečanog otvorenja, u kojem su sudjelovali pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja Hrvoje Špicer, viša kustosica u Muzeju Brodskog Posavlja Ivana Artuković-Župan te ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini. 

Izložba 'Horizonti rimske Panonije' u Slavonskom Brodu Horizonti rimske Panonije

Stalni program GMV-a pod nazivom 'Srijeda u Muzeju' tako je ovoga puta održan u Slavonskom Brodu, u Muzeju Brodskog Posavlja.  Izložba 'Horizonti rimske Panonije' premijerno je predstavljena u Varaždinu 2013. godine, no ono sada izloženo bogatije je za, kako je rekao ravnatelj Bojanić Morandini, oko 40 posto te sadrži i predmete iz brodske zbirke. Viša kustosica Ivana Artuković-Župan uvodno je rekla nekoliko riječi o izložbi u ime Lovorke Štimac-Dedić, više kustosice Gradskog muzeja Varaždin, koje je bila spriječena doći na otvorenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Radi se o predmetnoj izložbi, kojom je predstavljen dio materijala iz fundusa zbirke antičke građe i numizmatičke zbirke Gradskog muzeja Varaždin. Pri odabiru građe odabrani su, osim najreprezentativnijih predmeta, i oni čija važnost leži u mjestu nalaza ili u kontekstu u kojemu su pronađeni. Materijal je razvrstan prema tematski oblikovanim cjelinama te predočava pojedine segmente života u antici. Tako su predstavljeni nakit i dijelovi nošnje, građevinska opeka, keramičko posuđe, unutar kojeg se ljepotom izdvaja luksuzno posuđe, tzv. terra sigillata, potom predmeti s  rimskih gospodarstava, tzv. villa rustica, te skupni nalazi, kojima pripadaju prekrasni srebrni tanjur s reljefom božice Epone, koji je zaštitni znak ove izložbe. Kako bismo proširili horizonte, u izložbu je uključen materijal ovoga našega djela rimske Panonije pa možete vidjeti neke varaždinskima slične i od njih različite predmete antičke zbirke našega muzeja – rekla je Ivana Artuković-Župan i zahvalila djelatnicima GMV-a na suradnji. 

Panonija je bila jedna od najvećih rimskih provincija. Od 35. g. pr. Kr. pa do sredine 5. st., koliko je postojala u sklopu Rimskog Carstva, prostirala se na područjima današnje Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije, Slovačke i BiH. Antički predmeti iz tog razdoblja s prostora Varaždinske županije prikupljeni su uglavnom iz nekadašnjih rimskih naselja na području Petrijanca, Ludbrega i Varaždinskih Toplica, i to dijelom kao slučajni nalazi, a od 50-ih godina prošlog stoljeća i sustavnim arheološkim istraživanjima, koja se na nekoliko lokaliteta u Varaždinskoj županiji provode i danas. 

- Ono što nas veže su arheološki odjeli - rekao je Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja. - Varaždin i Brod bili su dio južne Panonije, bili su u sigurnom dijelu, koji je Dunav branio, jer preko je bio barbarski svijet. Vidjet ćemo na izložbi što su u varaždinskom kraju Rimljani ostavili, sve ono što je predstavljalo rimsku civilizaciju. Vidjet ćemo i da se zapravo nije puno toga promijenilo. Onako kako ceste idu danas, sa zapada na istok, tako su išle i u ta pradavna vremena – rekao je Špicer i zahvalio varaždinskoj delegaciji na dolasku u Slavonski Brod.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini uvodno je govorio o važnosti suradnje na ovoj izložbi.

- Vjerujem da nas prostor koji smo nekad dijelili u najvećoj rimskoj provinciji, Panoniji, iznova podsjeća da pripadamo jednom zapadnoeuropskom civilizacijskom krugu – rekao je Bojanić Morandini, zahvalivši svim djelatnicima muzeja u Slavonskom Brodu, kao i višoj kustosici varaždinskog muzeja Lovorki Štimac-Dedić. 

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a otvorila ju je pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković.

- Jako mi je drago vidjeti ovako lijepu suradnju između institucija u kulturi, koju Ministarstvo kulture i medija već godinama promiče. Još uvijek traju Dani europske baštine, a oni uvijek simboliziraju suradnju između institucija, pozivaju posjetitelje na masovniji dolazak. Mislim da je posjet kolega iz Varaždina i doprinos kulturnom turizmu Slavonskog Broda. A ova izložba svakako će pokazati sličnosti i različitosti u rimskog doba na ovome području - rekla je Perković.

Izložba je za razgled postavljena do 24. studenoga ove godine. 

Varaždinska delegacija, koju su činili sadašnji i bivši djelatnici GMV-a, Prijatelji muzeja te predstavnici medija, u Slavonskome Brodu obišla je tamošnju impozantnu Tvrđavu te Muzej tambure i Galeriju Ružić, dvije ustanove koje tamo djeluju. Zatim su u središtu Slavonskog Broda posjetili repliku zagrebačkog stana književnika Dragutina Tadijanovića, koji sadrži sve njegove stvari. Naposljetku, na Korzu se nalazi Kuća Brlić-Mažuranić, mjesto gdje je živjela poznata hrvatska spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić i gdje je napisala svoja najpoznatija djela. U kući se nalazi namještaj njezine obitelji iz toga vremena, a doživljaj je upotpunjen multimedijalnim motivima iz njezinih djela. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.