Vijesti / Kultura

srijeda u muzeju

Predavanje 'Monumentalni spomenici starijega željeznog doba u Jalžabetu i Martijancu' u srijedu u Gradskom muzeju

Predavanje 'Monumentalni spomenici starijega željeznog doba u Jalžabetu i Martijancu' u srijedu u Gradskom muzeju
Gradski muzej Varaždin

U predavanju će se ekskluzivno prvi put predstaviti najnoviji rezultati istraživanja Instituta za arheologiju na području općina Jalžabet i Martijanec...

U sklopu Srijede u Muzeju 2. studenoga u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10) održava se predavanje na temu Monumentalni spomenici starijega željeznog doba u Jalžabetu i Martijancu, koje je pripremio dr. sc. Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik u Institutu za arheologiju. Na predavanju će se govoriti o potencijalima i izazovima istraživanja, očuvanja i održivog korištenja arheološke baštine na tom prostoru.

U Martijancu i Jalžabetu, naseljima južno od rijeke Drave u Varaždinskoj županiji, smjestio se jedan od najbolje očuvanih kulturnih prapovijesnih krajolika srednje Europe. Na pet kilometara udaljenosti nalaze se dva velika i važna naselja iz halštatskog razdoblja, starijega željeznog doba, starosti više od 2500 godina. Uz dobro očuvane ostatke naselja u njima se nalaze i pripadajuća groblja, kojima dominiraju dva gigantska pogrebna spomenika: martijanečka Gamula i jalžabetska Gomila, rijetki primjeri pogrebne arhitekture vodećih članova halštatskog društva. Iako su istraživanja tih dvaju lokaliteta tek počela, iz brojnih drugih istraživanja omogućen je uvid u pogrebne običaje halštatske aristokracije, kao i u prehranu i svakodnevni život ljudi koji su tu živjeli prije više od dva milenija. Svi znanstveno utemeljeni prikupljeni podaci predstavljaju podlogu za kreiranje niza specifičnih i atraktivnih turističkih proizvoda koji bi mogli doprinijeti razvoju kulturno-znanstvenog turizma. Uz ostale potencijale u regiji, ideja intenzivnijeg razvoja cjelogodišnjega kontinentalnog turizma u Varaždinskoj županiji ne čini se kao nerealan cilj.

U predavanju će se ekskluzivno prvi put predstaviti najnoviji rezultati istraživanja Instituta za arheologiju na području općina Jalžabet i Martijanec, ali i dati osvrt na problematiku zaštite i održivoga korištenja iznimno osjetljive arheološke baštine.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

O predavaču:

Dr. sc. Saša Kovačević (r. 1974.) radi u Institutu za arheologiju od 2000. godine, danas u zvanju višeg znanstvenog suradnika. Godine 2012. boravio je na tromjesečnoj istraživačkoj stipendiji na Institutu za prapovijesnu arheologiju u Berlinu. Predaje na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima (Cambridge, Berlin, Barcelona, Budimpešta, Sopron, Ljubljana itd.) te surađuje s najcjenjenijim europskim istraživačkim centrima za prapovijesnu arheologiju. Jedan je od koautora „Strategije za monumentalne krajolike (pra)povijesnih krajolika Podunavlja“ izrađene u sklopu projekta Iron-Age-Danube Interreg. U ovom projektu, kandidiranom od strane Europske komisije za prestižnu RegioStar nagradu, sudjelovalo je 11 partnera iz pet podunavskih zemalja te se radilo o jednom od najvećih EU projekata proteklih godina koji je povezao istraživanje, očuvanje i održivo/turističko korištenje arheološke baštine.

Znanstveni rad dr. sc. S. Kovačevića usmjeren je k proučavanju prapovijesnih krajolika, lokaliteta i nalaza, prije svega iz razdoblja starijega željeznog doba u južnopanonskom području, posebno uz rijeku Dravu. Od 2017. do 2019. na čelu je tima Instituta za arheologiju koji provodi zaštitna arheološka istraživanja prapovijesne kraljevske grobnice Gomile u Jalžabetu, jedne od najvećih i najkompleksnijih dosad istraženih spomenika te vrste u Europi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video