Vijesti / Kultura

Župna crkva svetog nikole

KONCERT U CRKVI Tri varaždinske glazbenice u projektu 'Ljepota sakralne glazbe'

KONCERT U CRKVI Tri varaždinske glazbenice u projektu 'Ljepota sakralne glazbe'

Veliki pljesak za Jelenu Štefanić, Sofiju Cingulu i Sanju Spahiju.

U župnoj crkvi svetog Nikole u Varaždinu u ponedjeljak, 31. listopada, održan je koncert sakralne glazbe na kojem su nastupile sopranistica Jelena Štefanić i mezzosopranistica Sofija Cingula, uz orguljašku pratnju Sanje Spahije.

Varaždinska publika sinoć je velikim pljeskom nagradila tri varaždinske glazbenice i njihovu izvedbu Pergolesijeva djela "Stabat mater".

- Projekt "Ljepota sakralne glazbe" osmislila sam i prijavila na javni poziv Grada Varaždina koji ga je prepoznao i podržao, i zahvaljujem na tome. Odlučila sam se za barokno djelo Stabat mater, jer ono u Varaždinu nije izvedeno već petnaest godina. Iako smo ga dosada izvodile puno puta, ovo je prvi put da ga izvodimo zajedno. Iznimno me veseli ova suradnja, u kojoj nam se pridružila i kolegica Sanja Spahija, pa je naš duet postao varaždinski trio. Predivna crkva sv. Nikole ovoj je glazbenoj večeri dala posebnu draž a veseli me dobar odaziv publike koja je sudeći prema pljesku na kraju iskreno uživala - rekla je sopranistica Jelena Štefanić najavivši pritom koncert opernih arija u Dubrovniku - "Ljepota dueta kroz stoljeća" koji će u kazalištu Marina Držića, sa Sofijom Cingulom otpjevati ove subote, 5. studenoga.

Skladbu "Stabat mater" talijanski skladatelj, violinist i orguljaš Giovanni Battista Pergolesi skladao je u posljednjim tjednima svoga života za mali komorni sastav. Ova kantata koju je Pergolesi skladao u kapucinskom samostanu veliku je popularnost stekla tek nakon njegove smrti.

- U skladbu Stabat mater sam se zaljubila još kao djevojčica kada ju je pjevački zbor Zvjezdice uz Ružu Pospiš Baldani i Dunju Vejzović izvodio na Varaždinskim broknim večerima. Onda smo u poslijeratnim godinama u Glazbenu školu dobili donaciju nota iz Austrije i Njemačke, a među njima i Stabat mater, pa su to bile prve arije kojima smo ozbiljno pristupali, učili ih i pjevali. Zapravo je neminovno da nas u baroknom gradu prati ta skladba, i u formativnim godinama i danas. Vrlo rado sam prihvatila Jelenin poziv da nakon dugo vremena ponovno u svojem gradu izvedemo to djelo, iako ga sada prvi puta izvodimo zajedno. Naglasila bih da smo u ranijim godinama to djelo izvodili bez nekog dubljeg promišljanja, bezbrižnije smo mu pristupali, a danas prema njemu osjećam veliki pijetet, i prema autoru i prema skladbi, a posebno prema temi. Velika je privilegija izvoditi to djelo s kolegicama s kojima sam odrastala u varaždinskoj Glazbenoj školi i nadam se da je publika uživala s nama - rekla je naša poznata mezzosopranistica Sofija Cingula.

Zadovoljna nastupom u varaždinskoj župnoj crkvi, bila je i Sanja Spahija, koja je rođena Varaždinka ali živi i radi u Virovitici.

- Veseli me ovaj nastup u Varaždinu, jer mislim da smo nas tri, iako vrlo različite, dobra kombinacija i da smo napravile vrlo zanimljivu izvedbu ovog djela koje mi puno znači - rekla je o ovoj izvedbi varaždinskih glazbenica Sanja Spahija.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video