Vijesti / Kultura

hnk u varaždinu

U dva dana - dva gostovanja dviju velikih ansambl predstava u varaždinskom HNK

U dva dana - dva gostovanja dviju velikih ansambl predstava u varaždinskom HNK
HNK u Varaždinu

Prilike koje vrijedi iskoristiti!

- Gostujuće predstave dođu, odu i najčešće se nikada ne vrate. Iz tog razloga pozivamo našu dragu publiku da svakako dođu na kazališne poslastice koje su na rasporedu ovaj tjedan na Velikoj sceni varaždinskog kazališta - poručili su iz varaždinskog HNK.

U četvrtak, 10. studenog, u 19,30 sati ugostit će HNK u Osijeku koji dolazi s predstavom 'Guslač od marcipana'.

To je prvo gostovanju u Varaždinu u sklopu pretplate K-HNK, novom sustavu razmjene predstava unutar konzorcija koji čine nacionalna kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu čime se publici osigurava uvid u recentne programe svih nacionalnih kuća.

Velika ansambl predstava, velika obiteljska priča, ali i priča o umjetničkom putu osječkog violiniste – virtuoza i skladatelja Franje Krežme. Predstavu koja kroz kazivanje o umjetniku podastire osječku priču, ali i onu univerzalnu, umjetničku koja ne poznaje granice, ni toponime, koja je u posjedu cjelokupnog čovječanstva. Redateljica je uvijek dojmljiva Dora Ruždjak Podolski čija pronicavost i tankoćutnost istodobno jamči uvjerljivost i suštinsku bol spoznaje o ljudima koji gotovo nikad nisu proroci u vlastitim sredinama, o genijalcima čiju veličinu ljudi spoznaju tek kad zađu onkraj smrti.

Više možete saznati OVDJE.: 

Promotivni video možete pogledati OVDJE.

U petak, 11. studenog, s početkom u 19,30 sati dolazi Kazalište Virovitica s klasikom Arthura Millera 'Smrt trgovačkog putnika'.

Američki književnik Arthur Miller (1915.-2005.) pripada grupi najvažnijih svjetskih dramatičare stasalih nakon Drugog svjetskog rata i iako je napisao dosta drama, najpoznatije i najizvođenije su Svi moji sinovi (1947.), Smrt trgovačkog putnika (1949.) i Kušnja (u hrvatskom prijevodu Vještice iz Salema, 1953.) u kojima se kroz pojedinačne sudbine bavi političkim i ekonomskim zbivanjima u američkom društvu (propast „američkog sna“, trka za profitom, progon političkih neistomišljenika i slično).

Kazalište Virovitica posegnulo je za dramom Smrt trgovačkog putnika i mada je Miller uvjerljivo opisao poslovni i intimni krah ostarjelog trgovačkog putnika Willyja Lomana (63), dramaturg Patrik Gregurec i redatelj Vanja Jovanović „dopunili“ su priču uspoređujući sudbinu lika sa sudbinom glumca koji ga glumi.

Više o predstavi OVDJE.

Promotivni video možete pogledati OVDJE.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kazališta ili online OVDJE.

Najnovije

Reci što misliš!