Vijesti / Kultura

Srijeda u muzeju

Izložba 'Metamorfoze' Danijele Pičuljan ove srijede u Gradskom muzeju

Izložba 'Metamorfoze' Danijele Pičuljan ove srijede u Gradskom muzeju
Gradski muzej Varaždin

Povodom 20 godina profesionalnoga umjetničkog rada...

U Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u sklopu Srijede u Muzeju 23. studenoga u 19 sati otvara se izložba Danijele Pičuljan, priređena uz 20 godina autoričina profesionalnoga umjetničkog rada i stvaranja u mediju keramike. Izložba je naslovljena prema posljednjem ciklusu radova Metamorfoze, gdje suživot s materijom gline donosi na svijet artefakte vrijedne divljenja, u kojima se prepoznaje istančana isprepletenost razumijevanja autorske intervencije i slobode materije.

Izloženih 15 skulptorskih djela svojim nastankom i prezentacijom predstavljaju stvarnu metamorfozu materijala, u kojoj gruba crna glina prelazi u bijeli profinjeni poluproziran porculan; tijekom procesa pečenja dolazi do transformacije oblika i tekstura, rustičnih površina i organskih asocijacija, čime se sugerira i transformacija i umjetnika i njegova rada. Težnja autorice usmjerena je na poruku da u ova zahtjevna vremena trebamo prolaziti kroz život odbacujući iza sebe nevažno i okrenuti se stvarima/ljudi-ma/situacijama koje nas pročišćuju i nadograđuju.

Danijela Pičuljan dosad je realizirala 12 samostalnih i sudjelovala na više od 90 skupnih nacionalnih i međunarodnih žiriranih izložbi. Sudjelovala je i na nizu međunarodnih umjetničkih simpozija te na umjetničkim rezidencijama u Španjolskoj, Mađarskoj i Kini. Radovi joj se nalaze u zbirkama nekoliko muzeja, kao i u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Autorica stručne izložbene koncepcije je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec. Izložba je postavljena za razgled do 31. prosinca ove godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video