Vijesti / Kultura

IZLOŽBA

GRADSKI MUZEJ Za razgled ponovo dostupan stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća

GRADSKI MUZEJ Za razgled ponovo dostupan stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća
Gradski muzej Varaždin

Ima i nekih promjena...

Od 22. studenoga u palači Sermage ponovno je za razgled dostupan stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, u ponešto izmijenjenom sadržajnom konceptu i likovnom postavu, s izloženih više od stotinu slika i skulptura iz fundusa Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin. Među autorima su zastupljeni najveći hrvatski umjetnici koji su obilježili hrvatsku likovnu scenu prošloga stoljeća: V. Bukovac, C. Medović, O. Iveković, I. Meštrović, M. Kraljević, S. Raškaj, Lj. Babić, F. Kršinić, V. Becić, O. Mujadžić, T. Krizman, J. Miše, V. Svečnjak, S. Šohaj, K. Kantoci, O. Gliha, K. Angeli Radovani, B. Ružić, N. Kavurić-Kurtović, M. Ujević Galetović, A. Srnec, F. Kulmer, Š. Perić, Đ. Seder, Z. Keser, J. Fatur, J. Biffel, I. Režek, M. Stančić, A. B. Švaljek, V. Gašparić Gapa i mnogi drugi. Postavu su pridodana i djela pristigla novijim otkupima i donacijama suvremenih autora iz ovoga stoljeća, među kojima su: J. Klarica, R. Poljak, Z. Kopljar, N. Opačić, G. Kovačić, S. Macolić, D. Butković i I. Mesek.

Većina djela, od kojih su mnoga iz donacije i Zbirke dr. sc. Vjeke Bože Jaraka, bila je u razdoblju od 2014. do 2017. godine predstavljena na izložbi Velikani hrvatske umjetnosti 20. (i 21.) stoljeća u Beču, Budimpešti, Bratislavi i Sofiji, a za taj projekt Gradski muzej Varaždin dobio je i Posebno priznanje za najbolju međumuzejsku/međunarodnu suradnju, koje mu je dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

Stalni postav s djelima hrvatskih umjetnika prvi put je otvoren 2006. godine prema stručnom konceptu tadašnje muzejske savjetnice u GMV-u Mirjane Dučakijević i obuhvaćao je djela hrvatskih autora 20. stoljeća, ali je u međuvremenu, s obzirom na bogatstvo fundusa i nove akvizicije, dopunjen i radovima recentnih umjetnika. Osim izmjena u izboru i rasporedu umjetnina prema konceptu više kustosice u GMV-u Elizabete Igrec, u dijelu izložbenog prostora zamijenjena je i postojeća rasvjeta onom prikladnijom, a izrađeni su i novi postamenti za skulpture, u što je Gradski muzej Varaždin uložio oko 40.000 kuna. Također, kroz taj stalni postav u pripremi je i vodič na engleskom jeziku, koji bi trebao biti objavljen iduće godine.

Stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća izmjenjuje se na katu palače Sermage sa Stalnim postavom starih majstora, što je svojevrsni kuriozitet u hrvatskoj muzeološkoj praksi, no oba od njih povremeno se moraju zatvoriti zbog održavanja većih povremenih izložbi u tome prostoru s obzirom na manjak prikladnog prostora u GMV-u za takve programe.

Djela hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća iz galerijskog fundusa GMV-a posjetitelji će imati prilike razgledati do 29. siječnja iduće godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video