Vijesti / Kultura

Gradski muzej Varaždin

FOTOGALERIJA U palači Sermage otvorena izložba 'Metamorfoze' umjetnice Danijele Pičuljan

FOTOGALERIJA  U palači Sermage otvorena izložba 'Metamorfoze' umjetnice Danijele Pičuljan
Gradski muzej Varaždin

Izložba je postavljena za razgled do 31. prosinca ove godine.

U Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u sklopu Srijede u Muzeju jučer je otvorena izložba Danijele Pičuljan, priređena uz 20 godina autoričina profesionalnoga umjetničkog rada i stvaranja u mediju keramike.

Otvorenje izložbe 'Metamorfoze' u Gradskom muzeju Varaždin, 23.11.2022.

Izložba je naslovljena prema posljednjem ciklusu radova Metamorfoze, gdje suživot s materijom gline donosi na svijet artefakte vrijedne divljenja, u kojima se prepoznaje istančana isprepletenost razumijevanja autorske intervencije i slobode materije.

Izloženih 15 skulptorskih djela svojim nastankom i prezentacijom predstavljaju stvarnu metamorfozu materijala, u kojoj gruba crna glina prelazi u bijeli profinjeni poluproziran porculan; tijekom procesa pečenja dolazi do transformacije oblika i tekstura, rustičnih površina i organskih asocijacija, čime se sugerira i transformacija i umjetnika i njegova rada. Težnja autorice usmjerena je na poruku da u ova zahtjevna vremena trebamo prolaziti kroz život odbacujući iza sebe nevažno i okrenuti se stvarima/ljudi-ma/situacijama koje nas pročišćuju i nadograđuju.

Danijela Pičuljan dosad je realizirala 12 samostalnih i sudjelovala na više od 90 skupnih nacionalnih i međunarodnih žiriranih izložbi. Sudjelovala je i na nizu međunarodnih umjetničkih simpozija te na umjetničkim rezidencijama u Španjolskoj, Mađarskoj i Kini. Radovi joj se nalaze u zbirkama nekoliko muzeja, kao i u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Autorica stručne izložbene koncepcije je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec. Izložba je postavljena za razgled do 31. prosinca ove godine.

Najnovije

Reci što misliš!