Vijesti / Kultura

modernist

Leonardo da Vinci, Rubens, Moreau, Caravaggio, El Greco, Tiziano, Raffaello... na varaždinskom Korzu!

Leonardo da Vinci, Rubens, Moreau, Caravaggio, El Greco, Tiziano, Raffaello... na varaždinskom Korzu!

Dani Oscara Wildea & Miroslava Krleže u Varaždinu su pred nama.

U "adventsko" vrijeme, projekcijom djela najvećih svjetskih umjetnika u povijesti slikarstva - ključnom temom "došašća" kroz 'novozavjetni' motiv Salome i Ivana Krstitelja – najavljuju se dani: "Oscara Wildea & Miroslava Krleže u Varaždinu". (U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo)

Jer, Irac (Wilde) i Hrvat - dapače, Varaždinac - (Krleža), svojim dramskim jednočinkama ("Saloma") na izrazito aktualan način - I TRENDOM KOMERCIJALIZACIJE SAMOG ADVENTA - prezentiraju biblijski moralistički konflikt konzumeristički zavodljive Salome i asketskog Ivana Krstitelja koji najavljuje = 'došašće' Mesije.

Štoviše, kako je to izravna poruka "Salome", dramskih jednočinki Oscara Wildea i Miroslava Krleže, središnji varaždinski gradski trg, Korzo, jedinstvenim umjetničkim eventom (projekcijom slika najvećih svjetskih umjetnika – s temom Salome i Ivana Krstitelja, odnosno "došašća" koje Ivan Krstitelj najavljuje) otvara manifestaciju "Dani Oscara Wildea & Miroslava Krleže u Varaždinu", kao ogledni primjer kulturno odgovornog i estetički doličnog doprinosa sredini i zajednici u vremenu i dobu koje traži i zahtjeva razboritost i humanost.

Post-'pandemijsko' doba i kurentno gledanje neba hoće li ili neće neki fatalni projektil iz Galicije sletjeti u samo središte nekog obližnjeg, ili našeg, Grada - pokazuje punu irelevantnost bižuterijskog obilježavanja "došašća" kakvo se štand-barakama, svjetlucavim kuglicama, prženjem češnjovki i germknedlama uobičajilo na našim gradskim trgovima. Živimo u vremenu kad su bit i prava poruka adventa izvrnuti jer dokona drangulijsko-plastična okićenost arhitektonskih zdanja i nadalje će jamčiti sužen moralni obzor a ne katarzu društva i svih njegovih čimbenika, što je u srži značenja "došašća" kao jednog od najznačajnijih kršćanskih svetkovina.

Dapače, zamjetno s pravom odabrani su i datumi trajanja manifestacije, naime, započinje 30. 11. - na dan kada je u Parizu 1900. godine preminuo Oscar Wilde, a završava 29. 12. - na dan kada je u Zagrebu 1981. preminuo Miroslav Krleža. Podsjetimo, Wilde svoju "Salomu" objavljuje 1893. (i to izvorno na francuskom jeziku), dok Krleža svoju prvu verziju "Salome" stvara 1913. godine (i kako sam Krleža u dnevničkim zapisima naglašava, Wilde mu je neposredni povod za pisanje "Salome").

Vezano za Wildeovu "Salomu", prvo izdanje ukrašeno je ilustracijama prvaka engleskog "estetičkog pokreta" Aubreyja Beardsleyja – i na varaždinskom Korzu 30. 11., također, projicirat će se sve Beardsleyjeve ilustracije iz te knjige, što je po prvi puta da se u RH javno prikazuju ta djela.

U nastavku, predstavljamo program manifestacije "Dani Oscara Wildea & Miroslava Krleže u Varaždinu":

- 1.12.'22., 19 h, "U LOGORU", projekcija dramske/filmske ekranizacije djela Miroslava Krleže

- 7.12.'22., 19 h, "SALOME", projekcija OPERE Richarda Straussa nastale prema drami Oscara Wildea

- 14.12.'22., 19 h, "LEDA", projekcija kazališne/filmske adaptacije drame Miroslava Krleže

- 15.12.'22. 19 h, "The Trials of Oscar Wilde", projekcija nagrađivanog biografskog filma o Oscaru Wildeu

- 21.12.'22., 19 h, "An Ideal Husband", projekcija dramske/filmske ekranizacije djela Oscara Wildea

- 29.12.'22., 19 h, "Sound & Vision", glazbeni/video program s temom 'Oscar Wilde u PopKulturi'

Svi programi odvijaju se u CENTRU POJE, Trg kralja Tomislava 4, Korzo - prvi kat.

Ulaz je slobodan.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video