Vijesti / Kultura

UZ DAN GRADA

'DOBAR TEK!' Velika izložba o kulturni hrane našega kraja otvorena u palači Herzer

'DOBAR TEK!' Velika izložba o kulturni hrane našega kraja otvorena u palači Herzer
Gradski muzej Varaždin / Andrej Švoger

Atraktivna izložba donosi priču o tome kako se jelo u varaždinskom kraju - od prapovijesnih vremena do danas, a baca pogled i prema hrani budućnosti.

Iznimno velik odaziv posjetitelja zabilježen je jučer u večernjim satima na otvorenju izložbe pod nazivom 'Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju,', upriličenom u prostorima palače Herzer u Varaždinu. 

Riječ je o novom izdanju tradicionalne velike godišnje izložbe Gradskog muzeja Varaždin, u čijoj pripremi sudjeluju svi odjeli i djelatnici ove ustanove, a ove godine priređena je u povodu Dana grada Varaždina. Izložba je to koja prikazuje razvoj kulture hrane od prapovijesnih vremena pa sve do hrane budućnosti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na svečanosti otvorenja uzvanicima su se obratili Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Jelena Rančić, Kulturno-povijesnog odjela, Vesna Pascuttini Juraga, izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, te gradonačelnik Neven Bosilj, koji je i otvorio izložbu. Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Kustosica Jelena Rančić rekla je kako je izložba pripremana više od godinu dana, uključila je sve odjele Gradskog muzeja Varaždin, a pomogle su i neke druge institucije, kao što su Pokrajinski muzej Ormož-Ptuj, koji je pomogao pri restauraciji građe, zatim Prirodoslovni muzej u Zagrebu, koji je posudio neki od artefakta, kao i Agronomski fakultet, koji je posudio jednu od zvijezda izložbe, zagorskog purana, simbol Varaždina i varaždinskog kraja. 

Na izložbi je predstavljeno oko 500 predmeta koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom i budućnost. 

- Pokušali smo prikazati kulturu hrane u varaždinskom kraju od prapovijesnih vremena do hrane budućnosti. Od nosoroga do brašnara ili cvrčaka koji će se možda za nekih deset, petnaest godina nalazili na našem meniju. Pokušali smo se prisjetiti nekih menija koji su već davno zaboravljeni, nekih naprava i načina života, kako se kuhalo u crnoj kuhinji, kako je svaki mali civilizacijski skok donio veliku promjenu i napredak u našim životima, kako smo došli do toga kako živimo dans. Lovstvo, vinogradarstvo, poljoprivreda, cehovska proizvodnja, trgovina i varaždinski plac... Potrudili smo se pokriti sve segmente vezane uz ovu temu - predstavila je ukratko izložbu kustosica.

Izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini Juraga ovom je prilikom podsjetila i na neke druge projekte koje u Varaždinu financijski potpomaže Ministarstvo kulture i medija (glavni portal Gradske vijećnice, obnova gotičke kule Starog grada, nastavak obnove HNK, nastavak oslika Ivana Krstitelja Rangera u Franjevačkom samostanu i drugi programi) te je iznijela podatak da je Ministarstvo ovu izložbu pomoglo sa 60 tisuća kuna. 

Gradonačelnik Neven Bosilj u svojem je obraćanju istaknuo zadovoljstvo što se ova izložba proteže na dvije etaže; koristi se i podrum, koji je dosad korišten kao skladište, te prizemlje. 

- Zahvaljujem se vrijednim djelatnicima Gradskog muzeja, koji su uspjeli pripremiti ovu izložbu radeći mnogo kako bi se sve završilo na vrijeme. Palača Herzer do sada nije otvarala svoje podrume, koji su bili neka vrsta depoa. Ovom izložbom će svi naši sugrađani dobiti uvid u podrumski prostor ove prekrasne palače. Mislim da će svima biti zanimljivo ovo pogledati. Sljedećih jedanaest mjeseci, koliko će dugo izložba biti otvorena, dovoljno je vremena da svatko od Varaždinaca pogleda ovu izložbu – rekao je gradonačelnik Bosilj proglašavajući izložbu otvorenom.

Ravnatelj Muzeja Miran Bojanić Morandini najavio je i nove sadržaje vezane uz ovu izložbu.

- Mi ćemo je popularizirati i širiti temu; u pripremi je katalog, bit će otisnuta najstarija kuharice koju imamo u Gradskome muzeju, iz 1802. godine, pisane rukopisom na gotici, koju smo preveli. Vjerujem da će i varaždinsko ugostiteljstvo, turisti i Varaždinci dobiti kroz ovu izložbu jednu trajnu vrijednost - poručio je Miran Bojanić Morandini i najavio druženje uz ovu izložbu sve do 5. studenoga 2023. godine.  

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.