Vijesti / Kultura

gradski muzej varaždin

MONA SPIZA I PIGMENTARIUM Danas se otvaraju dvije nove izložbe Gradskog Muzeja

MONA SPIZA I PIGMENTARIUM Danas se otvaraju dvije nove izložbe Gradskog Muzeja
Varaždinski.hr

Srijeda u muzeju u Starom gradu...

U sklopu Srijede u Muzeju 25. siječnja u 19 sati u Starom gradu otvaraju se dvije izložbe. 'Mona Spiza' koncipirana je kao nastavna cjelina nedavno otvorene izložbe u palači Herzer 'Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju', koja ulogu hrane predstavlja s konzervatorsko-restauratorskog aspekta, dok izložba 'Pigmentarium' govori o bojama, odnosno pigmentima.

Obje izložbe bit će, kao i 'Dobar tek!', otvorene za razgled do 5. studenoga ove godine. 

MONA SPIZA 
Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju 

Kad pogledamo sliku nekoga starog majstora koji je svojim izričajem zauvijek ostavio trag u likovnoj umjetnosti, divimo se ponajprije talentu genija, motivu, odnosu boja i proporcija, potezu kistom. No danas, zbog dostupnosti suvremenoga slikarskog materijala, ne obraćamo pažnju na trud uložen u proces njegove izrade tad kad je umjetna smola bila čisti SF! Biljni i životinjski izvori poput žumanjaka, bjelanjaka, sira i meda, od kojih su se spravljala ljepila, preparacije i boje, bili su neizostavan dio u gradnji likovnih djela starih majstora, pa su na koncu štafelajne slike van Eycka, da Vincija ili Masaccia više nalik kaloričnoj spizi nego 'Čovjeku s crvenim turbanom' ili slavnoj 'Mona Lisi'. U to se posjetitelji, kroz povijesni prikaz s većim ili manjim varijacijama, mogu uvjeriti i na 'Mona Spizi', nastavnoj cjelini izložbe 'Dobar tek!', postavljene u palači Herzer GMV-a. 

Kroz pet međusobno isprepletenih tematskih dijelova 'Mona Spiza' objašnjava kronologiju nastanka i uporabe pigmenata i bojila u likovnoj umjetnosti, a ulogu hrane prezentira s konzervatorsko-restauratorskog aspekta. Uz prapovijest, način izrade pigmenata i tajne bojenja tekstila, prikazani su i rekonstruirani renesansni i barokni atelijeri starih majstora, u kakvima su nastala i likovna djela iz galerijskog fundusa GMV-a. 

Nemoguće je prepričati cijelu povijest restauracije i konzervacije, ali je moguće, barem na trenutak, stvoriti atmosferu i biti sudionik neobičnih umjetničkih delicija kao što to predstavlja izložba 'Mona Spiza'. 

Autorica izložbene cjeline 'Mona Spiza': konzervatorica-restauratorica u GMV-u Daša Suhić Hižak. 
Suradnik: konzervator-restaurator u GMV-u Petar Nevžala. 

PIGMENTARIUM 

Ova izložba, podijeljena u dvije cjeline, govori o bojama, odnosno pigmentima. U jednoj cjelini prikazani su najvažniji pigmenti grupirani po bojama uz svoju kemijsku „osobnu iskaznicu“ te informacije sa zanimljivostima iz povijesti, etimologije naziva i primjene. Tu cjelinu prate i reprodukcije umjetničkih djela na kojima su pojedini pigmenti primijenjeni. Drugi dio predstavlja načine dobivanja pigmenata i prikaz temeljnih načela tehnologije boja. 

Autor izložbe Kristian Nakić, kemičar po struci i zaljubljenik u umjetnost, za ovu prigodu prikupio je i obradio sirovine iz prirode za dobivanje prirodnih pigmenata, dok je većinu onih umjetnih osobno sintetizirao ili pripravio uz upotrebu aparatura i supstancija iz svoje privatne kolekcije. 

Izložba daje i odgovore na pitanja kao što su, primjerice: Koji je pigment vrijedio više od zlata? Koji pigment povezuje rubinskocrveno staklo i vulkaniziranje guma? Ima li olovka uopće veze s olovom? Što povezuje kipara Fidiju i slikara Klimta? Kojim oksidima slikamo već 285.000 godina? Kojim su pigmentom dame bijelile lice? Što povezuje stajsko gnojivo i Vermeera? 
        
Kao anorganski kemičar, autor je pigmente predstavio kao tvar, odnosno materijal koji pokazuje raznovrsna svojstva, a kao ljubitelj umjetnosti i entuzijast u restauraciji, nastojao je predočiti kako je iz svojstava proizašla i primjena, i to ponajprije u slikarstvu. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video