Vijesti / Kultura

hnk u varaždinu

'Kadišl i nebeski putnici' u varaždinskom kazalištu povodom Međunarog dana sjećanja na žrtve holokausta

'Kadišl i nebeski putnici' u varaždinskom kazalištu povodom Međunarog dana sjećanja na žrtve holokausta
Grad Varaždin

U zapisima pod naslovom 'Kadišl i nebeseki putnici' govori se o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, u doba režima NDH.

U petak, 27. siječnja, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu biti će izvedena predstava 'Kadišl i nebeski putnici'. 

Nesvakidašnji projekt HNK u Varaždinu, proistekao je iz proznog djela Jasminke Domaš. U zapisima pod naslovom Kadišl i nebeseki putnici, govori se o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, u doba režima NDH.

Tada su Židovi, bez obzira na spol i dob bili prvo označeni (žutom Davidovom zvijezdom), pa uhićeni, deportirani u logore i na kraju ubijeni. Jednostavnog jezika, bez ikakve patetike, uz suzdržane emocije, pratimo sudbine nevinih žrtava. Predstava asocijativno prati zapise, tražeći iskre nade u rastućem beznađu i očaju. Male geste, tiha pomoć i sućut, suprotstavljeni su vladajućoj mašineriji smrti.

Četvoro glumca varaždinskog HNK - Elizabeta Brodić, Karlo Mrkša, Gordana Slivka i Zvonko Zečević, uz violončelista Krešimira Lazara, dočarat će doba u kojem je ljudskost bila na najvećoj kušnji. Predstavu je dramaturški osmislila i režirala Sanja Ivić, autor glazbe je Davor Bobić. 

Predstava traje oko 50 minuta. Završetak se odigrava preko puta varaždinske sinagoge, kod spomenika žrtvama holokausta K19 autora Zlatka Kopljara.

Umirovljenici i učenici ostvaruju popust na kupnju ulaznica.

Kontakt za rezervacije: 042 200 250; [email protected]
Radno vrijeme blagajne: Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.

Online kupnja ulaznice: https://hnkvz.mojekarte.hr/hr/all.html

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video